Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Resultatløs jakt på ulvehybrider i Sverige

Nesten tre ukers jakt på dyr som er blanding mellom hund og ulv har fortsatt ikke gitt resultater.

Første gang: Det er første gang myndighetene bekrefter forekomst av hybrider mellom ulv og hund i Sverige. Dette bildet ble tatt i slutten av oktober. Foto: Länsstyrelsen Sörmland

Myndigheter i Södermanland utvidet før helga området hvor det er tillatt å skyte både ulvehybrider og ulv, skriver den svenske avisa Jakt & Jägare.

I august tok et viltkamera i Katrineholm, rundt 10 mil vest for Stockholm, et bilde av to ulvevalper med en uvanlig fargekombinasjon i pelsen.

Siden da har DNA-analyser fra avføring utelukket dyrene som ferdes i området er verken hunder eller ulver – og det er altså sannsynlig at dreier seg om en blanding mellom de to artene.

I slutten av oktober bestemte länssmyndighetene at alle ulver, hybrid eller ei, i området Bie nord for Katrineholm, skal skytes.

Siden jakta hittil ikke har gitt resultater, blir området hvor det er lov å jakte utvidet.

«Länsstyrelsen har en forpliktelse til å forhindre at stammen ikke trues gjennom innblanding av hund.»

Annonse

– Ulven er beskyttet av strengt vern, og Länsstyrelsen har derfor en forpliktelse til å forhindre at den svenske ulvestammen ikke trues gjennom innblanding av hund, skrev Länsstyrelsen på sine nettsider da avgjørelsen om jakt først ble kunngjort.

DNA-analysene bekrefter at det finnes minst to tisper som er hybrider mellom ulv og hund.

Genetisk står hund og ulv så nær hverandre at avkommet av en krysning blir funksjonsdyktig og fruktbart.

Det er første gang myndighetene bekrefter forekomst av hybrider mellom ulv og hund i Sverige. I Norge ble det dokumentert en hybrid i Østfold i 1999.

Neste artikkel

Rovdata har dokumentert seks ulveynglinger hittil i år