Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Norsk optimisme for agurk- og miljøprosjekt i ørkenen 

Kronprins Haakon og klima- og miljøminister Vidar Helgesen ser stort potensial for den norskstøttede teknologien som gjør ørkenen grønn og fruktbar.

Klima- og miljøvernminister Vidar Helgesen (H), kronprins Haakon, Norges ambassadør Tone Allers og administrerende direktør i Sahara Forest Project, Joakim Hauge, tester første agurkavling i det nyeste drivhuset i Jordans ørken. Drevet av solenergi gjøres saltvann til ferskvann og skaper kjølig, fuktig atmosfære. Foto: Anders Nybø / Sahara Forest Project / NTB scanpix

Da kronprinsen besøkte Sahara Forest Project (SFP) i dets spede begynnelse i 2012, var han forsiktig optimist. Solcellepaneler skulle drive et anlegg der saltvann ble til ferskvann, med grønnsaker i fuktige, kjølige drivhus, midt i tørr, brennende varm ørken. Torsdag fikk kronprins Haakon åpne det nyeste drivhuset i Sahara Forest Projects anlegg i Jordan, og slapp entusiasmen løs.

– Imponerende å se at de klarer å produsere både mat, drikkevann, og energi i ørkenområder. Områder som i dag ikke brukes til noe. Hvis man klarer å skalere prosjektet vil det kunne være med på å bekjempe klimaendringer og skape grønne arbeidsplasser og løse viktige utfordringer for kommende generasjoner, sier kronprins Haakon.

Han fikk selv smake på avlingen–snacksagurker–og konstaterte at de smaker godt.

Alvor

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) hadde tatt turen til Jordan midt i valgkampen for å være med på agurkhøstingen. Han påpeker at det er viktig å handle nå.

– Alvoret og tempoet i klimakrisen er blitt klarere det siste tiåret. De områdene som vil rammes aller hardest, er Midtøsten og Nord-Afrika. Der er det allerede kritisk vannmangel. Tørke og sviktende avlinger gjorde krigen i Syria verre og bidro til den store flyktningkrisen. Klimakrisen setter derfor mye på spill for Midtøsten, Europa og Norge, sier han.

• Les også: Tidligere landbruksminister: – Klimakrisen kan løses på fem år

Han ser SFPs teknologiske løsninger og sammensetning som en stor mulighet.

Annonse

– Dersom SFP lykkes, vil prosjektet kunne skaleres massivt opp. Slik vil presset på andre, utsatte landarealer bli mindre. Det gjelder for eksempel tropisk skog, sier Helgesen.

Veien videre

Et pilotprosjekt i Qatar viste at SFP-konseptet fungerer, at det kan lønne seg både for miljø og lommebok. Anlegget i Jordan bygger på disse erfaringene, og i løpet av neste halvår kommer mulighetsrapporter for Australia og Tunisia.

– Nå vil vi se om prosjektet også kan bli kommersielt i stor skala. Det er her viktig at SFP er åpent om hva slags teknologi de bruker og hvordan de jobber. Dersom prosjektet fungerer i stor skala, kan det derfor oppskaleres raskt og tas i bruk også av andre kommersielle aktører.

• Les mer: Myrdyrking, klimagasser og matproduksjon

– Dersom vi skal nå våre klima- og bærekraftmål, må vi endre dagens globale systemer for matproduksjon og arealbruk. Vi må produsere mer effektivt og samtidig redusere risikoen for klimaendringer, sier klima- og miljøministeren.

Neste artikkel

Vil ha økt norsk produksjon av miljøvennlig biodrivstoff