Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Matvarekjede fjerner egg fra butikker i Tyskland

Matvaregiganten Aldi tømmer hyllene for egg i hele Tyskland etter insektmiddelskandalen som førte til at millioner av egg ble destruert i Nederland.

Tyske myndigheter tror flere millioner forurensede egg har havnet i Tyskland etter at nederlandske egg fikk påvist høye verdier av insektmiddelet fipronil. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Aldi opplyste fredag at det drastiske tiltaket kun er et føre var-tiltak for å sikre åpenhet overfor kundene. Det finnes ikke noen beviser for at Aldis egg er forgiftet, ifølge matvarekjeden.

Aldi har nærmere 4.000 butikker over hele Tyskland og er den første matvarekjeden som stanser alt salg av egg for sikkerhets skyld.

12 av Tysklands 16 delstater har blitt rammet av skandalen, som ble rullet opp tidligere denne uka da det ble påvist høye nivåer av fipronil i egg fra nederlandske eggprodusenter.

Fipronil er et vanlig middel for å bli kvitt lopper, lus og flått hos dyr. Men det er forbudt å bruke det på dyr som brukes i matproduksjon. Stoffet kan forårsake skader på lever, skjoldbruskkjertel og nyrer.

Hønsegårder stengt

180 hønsegårder ble stengt i Nederland tidligere denne uka, og siden har mattilsynet bestemt at 138 av dem forblir stengt på grunn av helserisikoen.

Bransjen kommer til å tape minst 10 millioner euro som følge av skandalen, ifølge en talsmann for en landbruksorganisasjon.

Annonse

Nederland produserer om lag 10 milliarder egg i året, og 60–70 prosent blir eksportert til Tyskland. Om lag én million egg på vei til Tyskland ble tilbakekalt fra grensen tidligere i uka.

Gransker videre

Tyske myndigheter sa torsdag kveld at de tror 3 millioner forurensede egg fra Nederland har havnet i Tyskland. Også Belgia er rammet, og myndighetene undersøker nå hvordan medikamentet kunne havne i eggene.

Landbruksministeren i den tyske delstaten Niedersachsen, Christian Meyer, sier at eksperter også undersøker om kyllinger og produkter som inneholder egg, kan være forgiftet.

Han opplyser at barn som spiser to forgiftede egg per dag, risikerer å bli syke, Ifølge BBC.

Neste artikkel

Britiske bønder ber om brexit-garanti