Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Konfliktene skjerpes i klimainnspurten

Motsetningene i klimaforhandlingene vil bli enda tydeligere i innspurten, tror utenriksminister Børge Brende (H).

Utenriksminister Børge Brende mener at motsetningene i klimaforhandlingene vil bli tydeligere de neste dagene. Foto: Are Føli / NTB scanpix

– I løpet av de neste 48 timene tror jeg vi kommer inn i en fase som er mer problematisk. Nå vil vi tydeligere se uenighetene mellom de ulike grupperingene, sa Brende til NTB på klimatoppmøtet i Paris mandag ettermiddag.

En av de vanskelige diskusjonene er hva slags langsiktig mål om globalt utslippskutt landene på møtet skal vedta. Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) skal være med og lede samtalene om dette temaet.

– Diskusjonene om framtidig ambisjoner er et utrolig viktig punkt. Skal vi nå togradersmålet, må vi gå lenger enn de nasjonale utslippsplanene innebærer, sier Brende.

Pengestrid

Også striden om finansiering av klimatiltak i fattige land er et svært viktig tema, ifølge utenriksministeren.

Tidligere er det vedtatt at de rike landene skal sørge for 100 milliarder dollar årlig i såkalt klimafinansiering innen 2020.

– Litt avhengig av hvordan man regner, er man kanskje under 70 milliarder så langt. Vi må få tydeliggjort hvordan vi kommer oss opp på 100, understreker Brende.

I statsbudsjettet for neste år har regjeringen og støttepartiene kuttet kraftig i Utenriksdepartementets midler til bistand til utbygging av fornybar energi i u-land. Men Brende peker på at Norge fortsatt gir store summer til regnskogbevaring og andre typer klimatiltak i fattige land.

Annonse

– Ingen gir mer klimafinansiering per innbygger enn Norge, framholder han.

Forventer kriser

Klimaminister Tine Sundtoft begynte ledelsen av diskusjonene om de langsiktige ambisjonene om utslippskutt søndag.

– De aller fleste er enige om at det er behov for et langsiktig mål. Men det gjenstår å bli enige om en formulering om dette i den nye klimaavtalen, sa hun på et pressemøte på klimatoppmøtet mandag.

Også forslaget om gjennomganger av alle de nasjonale utslippsmålene hvert femte år inngår i diskusjonene som ledes av Sundtoft og øystaten St. Lucias miljø- og energiminister James Fletcher.

Brende tror det vil oppstå flere kriser i løpet av dagene som gjenstår før klimatoppmøtet er over. Men hvis landene klarer å bli enige om en omfattende avtale, blir møtet historisk, fastslår Brende, som tyr til et sitat fra Bjørnstjerne Bjørnson for å beskrive sitt håp for klimaforhandlingene:

– Hvem teller vel de tapte slag på seierens dag?

Neste artikkel

Findus seier norsk tollvern for grønsaker har stått stille sidan 1997