Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

I dag starter andejakten i Danmark – nå advarer myndighetene mot forgiftede ender

Ukjente gjerningspersoner har fylt døde fisker med nervegift i et vann nord i Danmark. Nå advarer myndighetene andejegere i området.

Miljøstyrelsen fant tre slike fisker med gift. Nå frykter de at stokkender, som det åpnes for jakt på fra i dag, kan ha fått i seg giften. Fotomontasje: Colourbox og Miljøstyrelsen

I dag starter den populære andejakten i Danmark, men ved kommunen Brønderslev på Nord-Jylland blir nå jakten noe annerledes enn tidligere.

Nylig fant nemlig Miljøstyrelsen døde tre fisker som var satt opp på et spidd i vannkanten. Fiskene var fylt med et stoff som ved nærmere analyse viste seg å være den ekstremt farlige nervegiften carborufan, skriver Miljøstyrelsen i en pressemelding.

Middelet har vært forbudt i EU siden 2008, men ble tidligere brukt som plantevernmiddel. Miljøstyrelsen mener at giften kan være utlagt for å bekjempe fredede rovdyr som rovfugl og otere. I Norge ble to menn på begynnelsen av 2000-tallet dømt til fengsel for å ha lagt ut åte med den samme giften i Kongsvinger-traktene, med mål om å drepe ulv.

Frykter spredning

Nå frykter det danske mattilsynet at giften kan ha kommet inn i ender og andre vannfugler og fisk. De advarer derfor om at det er svært farlig å spise fisk og ender fra det aktuelle området. Det er også tatt vannprøver for å undersøke om giften har spredt seg i vannet.

• Les også: Godseier får sette ut 8000 tamme ender til jakt

Annonse

Ender som skytes under jakten i deler av Brønderslev og nabokommunene skal destrueres og kun håndteres med plasthansker.

Saken er også anmeldt til politiet.

– Sjokkert

Funnet av giften ble gjort i et vann som tilhører Birkelse hovedgård, som er en gammel storgård. Gården har nå besluttet at all jakt på deres grunn skal utsettes inntil videre.

– Vi er sterkt sjokkert over funnet. Det er totalt uakseptabelt, og umiddelbart etter at vi ble klar over hva funnet besto av bestemte vi oss for å foreta en politianmeldelse. Vi vil til bunns i dette, noe som også er grunnen til at vi umiddelbart også tok kontakt med mijømyndighetene, sier godseier Jørgen Skeel til Landbrugsavisen.

Neste artikkel

Britiske bønder ber om brexit-garanti