Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Høns avlives for å hindre fugleinfluensautbrudd i Sverige

Omtrent 37.000 høns skal innen kort tid avlives ved en gård i Skåne, som har blitt rammet av svært smittsom fugleinfluensa.

Et fugleinfluensautbrudd har rammet en hønsegård i Sverige. Over 37.000 dyr må avlives i første omgang, og antallet kan stige. Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal / NTB scanpix.

I alt kan det være snakk om at flere hundre tusen dyr må avlives, men foreløpig dreier deg seg kun om ett hønsehus.

Et karanteneområde på rundt tre kilometers radius har blitt innført for å hindre ytterligere spredning. Gården består totalt av tolv hønsehus.

– Vi får se hva vi gjør med resten, sier Karin Åhl fra smittebeskyttelsen i jordbruksverket til TT.

– Svært smittsomt

Analyser fra Statens veterinærmedisinske institutt har påvist fugleinfluensa, og Åhl sier at de håper på å få svar på nøyaktig hvilket virus det handler om i løpet av dagen.

– Men vi kan fastslå allerede nå at det handler om et høypatogent virus, hvilket betyr at det er svært smittsomt, har farlige symptomer for de syke dyrene, og har høy dødelighet, sier Åhl.

Annonse

Tilfellet er det andre som er oppdaget sør i Sverige den siste tiden. I Vellinge er det tidligere bekreftet et tilfelle av viruset H5N8 hos en villfugl.

Liten risiko for smitte til Norge

De siste ukene har det også blitt påvist fugleinfluensa flere steder i Danmark. Først dreide det seg kun om villfugler også der, men mandag ble det kjent at en besetning med ender på Nordsjælland var blitt rammet.

Mattilsynet i Norge opplyser at smitten som er påvist i Sverige ikke er lenger nord enn de tidligere påviste tilfellene. De anser fremdeles risikoen for smitte til Norge som svært lav.

– Og det er ikke fare for smitte til mennesker, skriver de i en pressemelding, der folk oppfordres til å melde fra om de finner flere døde fugler innenfor et begrenset område.

Neste artikkel

Tørke i store deler av Nord-Europa