Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Gigantgård med over 1100 kyr konkurs

En storgård i Danmark, med 1122 kyr og 800 kviger, er begjært konkurs. Den tinglyste gjelda er på mer enn 166 millioner danske kroner.

Danske gårder er jevnt over større enn de norske. Her fra en storgård kalt Gjorslev gods. i 2015 tapte de, som mange andre, penger på å produsere melk. Den aktuelle gården er ikke gården som er navngitt i saken. Foto: Kristian Ridder-Nielsen

Storgården på Nordjylland er den siste i en lang rekke konkurser i den danrke melkebransjen. Men gården skiller seg ut fordi den er så voldsomt stor - gården er en av Danmarks største melkeprodusenter, ifølge Berlingske Business.

Nesten 2000 dyr

Den svære melkegården har 1122 kyr og mer enn 800 kviger, ifølge danske medier. Totalt er det altså nesten 2000 dyr på gården.

Det er en familie på fire som sammen har eid bruket, og hele familien er nå begjært konkurs. Faren i familien er også formann ved Nordjyllands Landbrugsskole, ifølge danske Landbrugsavisen.

• Les også: Bønder raser over Arlas kutt i melkeprisene

Gjelda er på 166 millioner danske kroner, fordelt på tre eiendommer. Det tilsvarer over 204 millioner norske kroner.

– Akkurat nå er vi i ferd med å få et overblikk over saken, med tanke på hvordan vi kan selge virksomheten best mulig, sier kurator og advokat Rune Hyllestud til Berlingskes finansavis, business.dk.

Krise og nedgang

Danmark er et av de store melkeproduserende landene i Europa, og for eksempel landet som produserer mest fetaost. Men også danskene er rammet av melkekrisa i EU. Ifølge Landkreditt Bank ble den danske melkeproduksjonen redusert med 4 prosent på et år, fra juni 2015 til juni i fjor.

Annonse

Over 2811 av landets 3257 melkeprodusenter hadde store underskudd i samme periode, og leverte med tap. På tjue prosent av gårdene var underskuddet minst 82 øre per liter.

• Les også: Flesker til med rømmelansering i Danmark

Rundt 450 danske bønder søkte i fjor om penger til å avvikle produksjonen, gjennom et EU-fond som skulle bidra til å bøte på melkekrisa.

Det danske landbruket er preget av industridrift, og mange leilendinger. Danmark var et av landene Nationen skrev om i vår jordeierskapserie «Hvem skal eie jorda». Reportasjen fra Danmark tok blant annet for seg hvordan banker og storinvestorer har rykket inn i landbruket i landet.

Antallet danske gårdsbruk er mer enn halvert på 25 år, samtidig som størrelsen på hvert bruk har dobla seg. I 2014 var snittstørrelsen nesten 700 mål.

Neste artikkel

De nordiske landbruksministerne møtes i Stockholm i dag