Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Frankrike rammet av smørkrise

Franske bakerivarer og landets berømte smør er blitt så populært i utlandet at den økte etterspørselen nå har ført til smørmangel i landets egne butikker.

Frankrike lider for tiden under smørkrise. Foto: Siri Juell Rasmussen

Prisen på fransk smør steg i august med 60 prosent til 6,70 euro per kilo, i overkant av 63 kroner etter dagens kurs. Det har utløst frykt for smørmangel i tiden fram mot jul når franskmennene setter i gang med tradisjonell julebakst som den fantastisk gode bûche de Noël, en kake som er utformet som en trestubbe.

Noen steder i landet, som i Bretagne og Normandie, meldes det allerede nå om smørkrise som har rammet hardere enn andre steder i landet.

Smørkrisen settes i sammenheng med økt eksport av smør og bakervarer til utlandet, og den kobles også til mangel på melk i Europa.

Dominique Charge, som leder det nasjonale kooperativet for meieriprodukter, sier til radiostasjonen RTL at etterspørselen etter fransk smør øker stadig i vekstøkonomier som Kina og Midtøsten.

I 2011 var det Norge som gjennomgikk nasjonal smørkrise. Den slo ut i tiden før jul. Landets hyller var nesten fullstendig tomme for smør og butikkene innførte rasjonering. Den gang kom Frankrike til unnsetning. Nederland og Sverige bidro også til å sikre nordmennene smør.

Annonse

Tine opplyser at Norge nå står klar til å hjelpe et smørkriserammet Europa.

– Dersom Europa er interessert i norsk kvalitetssmør, har vi smør å selge om vi blir enige om pris og mengde. Det er bare å ta kontakt, sier direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar, Lars Galtung til E24.

Men så langt er det ingen som har takket ja til tilbudet.

Neste artikkel

Leidulf Gloppestad byttar ikkje bort kua