Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Farmasigigant vurderer bud på Monsanto

Farmasiselskapet Bayer skal vurdere et bud på agriindustriselskapet Monsanto, etter det flere næringsaviser erfarer. Budet skal ligge på 40 milliarder dollar.

Monsanto er blant annet selskapet bak sprøytemiddelet Roundup, verdens mest brukte sprøytemiddel. Foto: Charles Platiau/Reuters

Det omstridte selskapet Monsanto dominerer markedet for genetisk modifiserte avlinger, som mais og soyabønner. De produserer også noen av verdens mest brukte sprøytemidler mot ugress og insekter.

Les også: EU-parlamentet ber om restriktiv holdning til glyfosat

Det tyske selskapet Bayer er et kjemisk og farmasøytisk konsern, mest kjent for å ha oppfunnet den smertestillende medisinen aspirin. De står også bak utviklingen av metadon og et viktig antibiotikum, ciproflaxin.

Omstridt kjøper også

Bayer er også et omstridt selskap, med en brokete historie. For eksempel ble en av Bayers ansatte dømt for menneskeforsøk på fanger i konsentrasjonsleire under krigen, og brevutvekslinger med leirens kommandanter viser at Bayer var involvert i flere forsøk. Selskapet introduserte heroin på det amerikanske markedet, som hostestillende medisin, og trakk ikke middelet før det ble ulovlig, selv om det var kjent at heroin var helseskadelig.

Les også: Mattilsynet kan forby glyfosatprodukter til tross for EU-godkjenning

Annonse

De har 350 datterselskaper, og flere av dem har også blitt beskyldt for å være involvert i væpnede konflikter, for eksempel borgerkrigen i Kongo. Ingen av disse påstandene har blitt konkret bevist.

Selskapet har også utviklet noen plantevernmidler, og det er trolig derfor de er interessert i å kjøpe Monsanto.

Intern vurdering av bud

Selskapet har en markedsverdi på omtrent 84 milliarder euro, og de skal ha diskutert internt hvordan de skal finansiere et eventuelt kjøp av Monsanto-aksjer, ifølge kildene til Bloomberg News.

Ingen av de to selskapene vil uttale seg til mediene.

Neste artikkel

Findus seier norsk tollvern for grønsaker har stått stille sidan 1997