Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Elgjeger møtte på norsk sau i Sverige

Jeger Stina Kuoljok Huuva var på elgjakt i Jokkmokk da hun støtte på sauer i fjellet. Sauene har vandret over fra Norge.

Sauene på bildet tilsvarer ikke sauene i saken. Men også sauene i saken er øremerket - og en av dem er en bjellesau. Foto: Hilde Lysengen Havro

Det er SVT Sapmi som melder om den smått utrolige historien. Stina Kuoljok Huuva var ute på elgjakt i fjellene rundt Vajsaluokta, i den svenske delen av Sapmi, da hun så noen spor hun ikke kjente igjen. Hun fulgte sporene en stund, men ga etter hvert opp for å gå tilbake til elgjakten. Da hørte hun lyden av en bjelle, som hun trodde var en reinbjelle. Hun så ingen rein rundt seg, men etter hvert dukket det opp en sau.

– Jeg så et sauehode som tittet på meg, og trodde først ikke på at det jeg så var rett. Så forsto jeg at det faktisk var en sau. Det var to stykker, jeg begynte å prate med dem - de er så fine dyr. De kom gående mot meg, på det nærmeste var en av sauene fire meter unna, sier Huuva til SVT Sapmi.

Huuva fortalte historien til andre i området, og sier hun fikk høre at sauene skal ha vært i området hele sommeren og at flere har observert dem på avstand.

Norsk sau

Det finnes ikke sauehold i området, men stedet hvor Huuva møtte på sauene ligger drøyt tre mil fra norskegrensen. Sauene kan ha vandret over grensen via fjellene. På norsk side finnes det nemlig sauehold - blant annet i Tysfjord, Steigen og Hamarøy.

Før helga hadde ingen fått klarhet i hvem sauene tilhører, ettersom ingen hadde kommet nærme nok til å registrere tallene på øremerket.

Annonse

Mandag får Nationen opplyst fra Sagfjorden beitelag at saken er avklart og mysteriet løst, sauen med ett lam tilhører en sauebonde i Sørfold.

Vil lokke ned

Huuva sier til SVT Sapmi at hun ikke har hjerte til å skyte sauene. Samtidig må de sankes ned fra fjellet, ettersom vinteren er på vei i området.

Huuva skal selv prøve å få dem ned, blant annet ved hjelp av noe hundefôr og noe brød. Huuva er ingen sauekjenner og sier selv hun ikke vet noe om sau eller hva de spiser, men ønsker å redde dem fra å fryse i hjel i fjellet.

Sannsynligvis ender sauene likevel med å avlives i Sverige, da det kan være vanskelig å få fraktet dem over grensen. Det er også noe usikkerhet rundt regelverket for å frakte sauene over grensen.

Neste artikkel

Vil han ofre melkebøndene?