Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Egg med insektmiddel funnet i Frankrike

Egg med insektmiddelet fipronil er funnet i Frankrike, opplyser landets myndigheter. Også Storbritannia har importert egg som kan inneholde middelet.

Trukket: Millioner av egg er trukket fra det europeiske markedet den siste tiden. Foto: Benjamin Hernes Vogl

13 forsyninger med egg som inneholder fipronil, er funnet ved to matforedlingsbedrifter, opplyste det franske landbruksdepartementet i en uttalelse mandag.

Det fremkommer ikke av uttalelsen om eggene har havnet i matvarer som er sendt ut til butikkene. Samme dag opplyste EU at også Storbritannia har importert nederlandske egg som kan inneholde middelet.

– Det er nå opp til svenske, sveitsiske, franske og britiske myndigheter å sjekke, ettersom alle disse eggene er mulige å spore, sier EU-kommisjonens talskvinne Anna-Kaisa Itkonen.

Ikke importert til Norge

Også i belgiske egg er det funnet rester av fipronil, men langt under EUs grenseverdier, ifølge landets myndigheter.

Millioner av egg som kan inneholde fipronil, er allerede trukket fra markedet i Tyskland, Nederland, Belgia, Sveits og Sverige. Middelet er potensielt skadelig for mennesker.

• Les også: Nå har Sverige kuttet ut hestehormoner på svin

Det britiske mattilsynet opplyser at de nå undersøker distribusjonen av egg som kan inneholde middelet. Tilsynet understreker samtidig at det er snakk om et mindre antall egg, «0,00001 prosent» av eggene som årlig importeres til Storbritannia.

Ifølge tall fra SSB har det ikke blitt importert egg fra Nederland eller Belgia til Norge hittil i år.

Høns avlives

Det var tidligere denne måneden at nederlandske myndigheter kunngjorde funn av fipronil i egg fra 17 hønsefarmer. Eggene inneholdt for høyde verdier av stoffet, som kan forårsake skader på lever, skjoldbruskkjertel og nyrer.

Nederland produserer om lag 10 milliarder egg i året, og 60–70 prosent av produksjonen blir eksportert til Tyskland.

• Les også: Sprøytemiddelprodusenten Monsanto anklages for korrupsjon og forskningsjuks

«Det er nå opp til svenske, sveitsiske, franske og britiske myndigheter å sjekke, ettersom alle disse eggene er mulige å spore.»

Anna-Kaisa Itkonen, talskvinne EU-kommisjonen
Annonse

Den nederlandske landbruksorganisasjonen LTO opplyste mandag at millioner av høns fra 150 hønsefarmer rundt om i landet kan bli avlivet i tillegg til de 300.000 som allerede er destruert.

Alle de berørte hønsefarmene i Nederland var kunder av et firma som behandlet farmene med avlusningsmiddelet Dega-16. Middelet ble tilsatt fipronil, et vanlig virkestoff for å bli kvitt lopper, lus og flått hos dyr. Men det er forbudt å bruke det på dyr som brukes i matproduksjon.

Kjente til saken

Det skal være det nederlandske selskapet Chickfriend som har forsynt hønsefarmer med avlusningsmiddelet Dega-16. Middelet fipronil skal Chickfriend ha kjøpt fra et belgisk selskap, ifølge nederlandsk og belgisk presse.

Egg fra 57 belgiske produsenter er blitt stanset som en preventivt tiltak etter at det ble oppdaget rester av friponil i belgiske egg, om lag en firedel av landets hønsefarmer.

Belgias landbruksminister Denis Ducarme ba imidlertid landets mattilsyn om å legge fram en full rapport innen tirsdag om hvorfor de øvrige EU-landene først fikk beskjed 20. juli, når tilsynet hadde opplysninger om saken allerede i juni. Ducarme vil redegjøre for det belgiske parlamentet om mattilsynets håndtering av saken onsdag.

EU-parlamentsmedlemmet Bart Staes hevder imidlertid at belgiske myndigheter ble varslet om fipronil-restene av et privat selskap allerede i midten av mai.

– Når de bruker en og en halv måned på å tenke over dette er det litt for lang tid. De skulle ha handlet raskere. Den trege belgiske reaksjonen har skapt en viss panikk blant de andre medlemslandene, sier Staes til The Brussels Times.

– Kriminelt

Den tyske gigantkjeden Aldi, som har over 4000 butikker, er blant kjedene som nå har trukket de nederlandske eggene fra sine hyller.

– Det er kriminelt, det er helt klart, sier den tyske landbruksministeren Christian Schmidt til TV-kanalen ARD om situasjonen som nå har oppstått.

Neste artikkel

Utlandet har oppdaget våre turveier