Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dansker vil halvere matsvinnet

Danske butikker vil halvere mengden mat som blir kastet innen 2030, og dermed redusere søppelhaugene med 10.000 tonn hvert år. 

Danske butikker innfører nye tiltak mot matsvinn. I Norge kastet hver nordmann i snitt over 42 kilo spiselig mat i 2015. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Netto-butikkene har bestemt seg for å gå målrettet til verks for å redusere matsvinnet med 50 prosent.

– Det er typisk matvarer man ikke får solgt innen siste salgsdag som blir kastet. Her kan vi vinne mye på å sette ned prisen på varene i god tid, og ikke bestille mer varer enn det vi kan selge, sier Nettos Danmark-sjef Brian Seemann. Kjeden skal utdanne personalet om matsvinn, butikker har innført egne hyller for nedsatte varer og den har utviklet appen «Mat skal spises». Netto har også inngått samarbeid med veldedige organisasjoner.

Les også: – Datostempling har gått ut på dato

Annonse

Danmarks miljødepartement har anslått at detaljhandelen sto for totalt 163.000 tonn kastet mat i 2015, ut fra et årlig dansk matsvinn på 700.000 tonn. I Norge var anslaget på over 350.000 tonn spiselig mat det samme året.

Også her hjemme er det innført flere tiltak for å hindre matsvinn. I februar opplyste Norgesgruppen at den tester ut en ekstra kategori i datostemplingen kalt «normalt brukbar til», og Standard Norge ber norske aktører bidra til en ny standard for grønnsaker, sånn at flere krokete gulrøtter kommer ut i butikkene i stedet for å bli kastet.

Neste artikkel

Grensegjerde mot syke villsvin vedtatt i Danmark