Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bestakk inspektører for å selge råttent kjøtt

I to år har brasiliansk politi etterforska to brasilianske kjøttselskaper. Nå er deres etterforskning klar, og de konkluderer med at selskapet i utstrakt grad har bestukket inspektører og politikere for å kunne holde råttent kjøtt på markedet.

En kjøttskandale i Brasil vekker internasjonal oppsikt. To av verdens største kjøttforedlere, som holder til i landet, skal ha bestukket offentlig ansatte for å skjule omfattende juks med mat- og hygieneregler. Foto: ThinkFoto.dk

Nyhetene fra Saõ Paulo ble kjent for verdenspressen lørdag, da brasiliansk politi hadde en pressekonferanse om saken. ABC News melder at de to kjøttforedlingsbedriftene JBS og BRF, som er blant de største i verden, har betalt ut store penger til både politikere og myndighetsinspektører. Pengene til politikere skal ha gått til to store politiske partier, et av dem sentrumspartiet Brazilian Democratic Movement Party (PMDB), som er president Michel Temers parti.

• Les også: 14 arrestert i Spania for storfe-doping

Slik sikret selskapene seg en innflytelse i landbruksdepartementet som ga dem mulighet til å velge selv hvilke inspektører som skulle sendes. Disse inspektørene ville ha med ferdigutfylte skjemaer som ga bedriftene godkjent. Selskapene selv har kommet med uttalelser hvor de benekter alle former for kriminalitet og sier at de følger myndighetenes retningslinjer.

Solgte råttent kjøtt

Etterforskninga mot selskapene, som fredag førte til at to dusin arrestordre ble utstedt, dreier seg om bestikkelser som hadde som mål å skjule at selskapet brøt loven og solgte dårlig kjøtt. Totalt skal tre BRF-ansatte, to JBS-ansatte og rundt 20 offentlig ansatte ha blitt arrestert.

ABC gjengir etterforsker Mauricio Moscardi Grillo, som på pressekonferansen sier at de to selskapene skal ha brukt kjemikalier for å forbedre utseendet og lukta på kjøtt som var gått ut på dato. Minst én i ledergruppa i et av selskapene skal ha innrømmet at råttent kjøtt ble blandet med ferskt ved utsending til butikkene.

• Les også: Mattilsynet tar selvkritikk etter vanskjøtseldom: – Vi burde reagert før

Vann og mel ble også blandet med kjøtt fra de to selskapene, for å øke prisen. Tre av selskapenes fabrikker skal ha blitt stengt på dagen etter at etterforskere gjennomførte raid mot selskapene fredag.

Grillo sa på pressekonferansen at skolebarn i Parana-provinsen hadde fått i seg det råtne kjøttet.

Annonse

– De får mat laget av utdatert, råttent og mange ganger kreftfremkallende produkter så de økonomiske interessene til denne kriminelle gjengen oppfylles, sa Grillo på konferansen.

Eksportert til Europa

Ettforskninga har også avdekket at kjøtt fra disse selskapene har blitt eksportert til Europa. Fire konteinere med salmonellainfisert kjøtt fra BRF ble stoppa i Italia i fjor, men den gangen ble det ikke gått til etterforskning av selskapet.

Selskapene skal også ha fått manipulert eksportsertifikater som ga dem rett til å eksportere produktene sine til Europa, ifølge Reuters. Brasil eksporterer kjøtt for 12 milliarder dollar årlig. Det er dermed snakk om store penger som nå står på spill, ettersom myndighetene frykter at denne saken vil gjøre at land ilegger brasilianske varer midlertidig importforbud.

Den brasilianske landbruksministeren Blairo Maggi skal møte ambassadører fra flere land mandag for å diskutere saken. Den har allerede satt sitt preg på helgas G20-toppmøte, hvor også Brasil deltar.

• Les også: G20 vil ha mindre antibiotikabruk

Tross at Brasil er ganske vant med korrupsjonsanklager, har saken skapt sjokkbølger i landet. Landbruksnæringa er en av landets viktigste, og også en næring myndighetene har sett på som en mulig utvei fra den økonomiske nedgangsspiralen som landet har vært i.

– Vi har aldri sett en lignende skandale i denne sektoren. Det er forferdelig. Det er en skamplett på hele systemet Brasil har brukt årevis på å bygge opp, sier husdyranalytiker Alex Silva ved en konsulentselskap til Reuters.

Neste artikkel

Sjømatjubel over frihandelsavtale