Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Belgias landbruksminister sier Nederland unnlot å opplyse om eggskandale

Belgias landbruksminister Denis Ducarme hevder nederlenderne fant insektmiddel i egg allerede i november i fjor, men at de ved en glipp ikke informerte EU.

Belgias landbruksminister Denis Ducarme. Foto: Flickr via Creative Commons

Millioner av egg som kan inneholde insektmiddelet fipronil er trukket fra markedet i Tyskland, Nederland, Belgia, Sveits og Sverige.

Det var tidligere denne måneden at nederlandske myndigheter kunngjorde funn av fipronil i egg fra 17 hønsefarmer. Eggene inneholdt for høyde verdier av stoffet, som kan forårsake skader på lever, skjoldbruskkjertel og nyrer.

Full rapport

Belgias landbruksminister ba landets mattilsyn legge fram en full rapport innen tirsdag om hvorfor de øvrige EU-landene først fikk beskjed 20. juli, når tilsynet hadde opplysninger om saken allerede i juni.

Nå skyver Belgia ansvaret videre over på Nederland og hevder at nederlandske tilsynsmyndigheter visste om bedervede egg hele ni måneder før omfanget av skandalen ble offentlig kjent.

– Det belgiske mattilsynet sitter på dokumenter som indikerer at det fantes fipronil i nederlandske egg allerede i slutten av november i fjor. Men det gikk ingen offisiell beskjed fra Nederland, sa Ducarme.

Sjefen for det nederlandske mattilsynet, Rob van Lint, avviser påstanden om at de i november 2016 ble kjent med at egg kunne inneholde insektmiddel. I en skriftlig uttalelse sier han imidlertid at tilsynet mottok et anonymt tips i november om ulovlig bruk av insektmiddel til desinfisering av hønsegårder.

Van Lint sier at det på daværende tidspunkt ikke var noen indikasjoner på at fipronil også kunne være i eggene.

Hvem visste hva og når?

Den belgiske landbruksministeren sa videre i sin forklaring i nasjonalforsamlingen onsdag at han hadde vært i kontakt med EUs landbrukskommissær i Brussel, men at han syntes å ha disse opplysningene allerede.

Annonse

Ducame opplyste at tilsynsmyndighetene i Belgia er blitt styrket etter eggskandalen. Han sa at nesten alle eggene som var testet i Belgia, inneholdt svært lave nivåer av insektmiddelet, enkelte ganger under EU-grensen.

Det er antat at fipronil kommer inn i matkjeden ved at det blir ulovlig blandet med et preparat som brukes mot lus og midd. En større gransking er underveis i både Belgia og Nederland.

Krever informasjon

En talsmann for EUs landbrukskommissær sier de skal følge opp anklagene.

Talsmann Carsten Reymann i det tyske landbruksdepartementet sier han ikke kan kommentere påstanden om at Nederland allerede i november var kjent med saken.

– Det som trengs, er en fullstendig oppklaring. Vi må vite når dette middelet ble brukt, og hvor. Og hva som skjedde med eggene som ble produsert, sier Reymann.

Også Frankrikes landbruksminister Stephane Travert etterlyser mer informasjon. Han sier onsdag at departementet har beordret en nasjonal gransking av eggindustrien.

Neste artikkel

Utlandet har oppdaget våre turveier