Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kreativt frislepp på historiske Årønes gård i Molde - se bildene

Ved innfartsveien til Molde ligger Årønes gård og holder byfølelsen på avstand. Selv om landingsstripa på flyplassen har spist den sørlige delen av eiendommen, og det ikke lenger finnes dyr på gården, er det et idyllisk sus av fordums storhet som hviler over gårdstunet.

For selv om nye eiere har frisket opp interiøret, er det fortsatt historien som veier tyngst mellom veggene på Årø.

- Det er jo smått fantastisk å gå rundt på tunet her og vite at dette er vårt, sier eier Didrick Ose (42).

Se bilder fra gården i bildeserien øverst i saken.

Det var i 2008 at han og kona Trine Texnæs Ose (38) fikk kjøpe gården, uten at den hadde vært på det åpne markedet. I prosessen med å lage en leieavtale på låven for Didricks adventureselskap, ble det klart at eierne var interessert i å selge.

- De ville at noen med interesse for å utvikle stedet skulle overta. Dermed var vi ikke seine om å gripe muligheten, sier Didrick.

Alle tiders tumleplass

Gården er konsesjonspliktig og rommer 70 mål dyrket mark, enda mer utmark, en låve med grunnflate på 300 kvadratmeter og en åttekantet bårstue. Med så mye plass til rådighet, begynte kreativiteten å skyte fart hos Didrick og Trine.

Familien på fire, med sønnene Jesper (6) og Bendik (4), fikk nøklene til gården i november 2008. Straks ble det satt i gang oppussing av gang, kjøkken og stuer i hovedhuset.

En måned senere flyttet de inn, og har fortsatt oppussingen mens de har bodd.

Annonse

Å ta på seg både renovering og vedlikehold av en slik gård, har paret funnet ut at er en livsstil.

- Det er klart, når du tar på deg et sånt prosjekt går taksameteret som ei kule. Og jeg er opptatt av å gjøre ting ordentlig. For eksempel kontaktet jeg Romsdalsmuseet for å få hjelp til å lage en profil på gulvlistene i stua som er riktig for husets epoke. De var veldig interesserte, og laget en profil med gammelt verktøy. Så det er ikke bare å spikre på noe, det skal gjøres med respekt for husets historie, sier Didrick.

Vernet tunHovedhuset på Årønes Gård ble bygget i 1812. Eiendommen strakte seg da helt ned til sjøen.

Den rommet egen brygge og badehus, stabbur og en stor hage. I 1972 ble Molde flyplass bygget.

Avinor er i dag nærmeste - og største - nabo. Der stabburet engang sto, har paret fått tillatelse til å bygge en dobbel garasje.

- Tunet er bevaringsverdig, så vi kan ikke gjøre alt etter eget hode, sier Didrick.Innvendig har familien Ose hovedsakelig gjort forandringer med maling og tapet, i tillegg til omfattende etterisolering.

Se bilder fra gården i bildeserien øverst i saken.

Les mer om Årønes i Nationens papirutgave eller digitale avis onsdag 25. mai.

Neste artikkel

Prisen på landbrukseigedom dobla på ti år