Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Turid Birkeland: Kultur-comebacket

Tilbakekomsten til offentligheten for den tidligere kulturministeren har så langt vært en hyggelig affære. Mange tror Turid Birkeland vil bli det beste som har skjedd Rikskonsertene på lenge, når hun overtar direktørstillingen etter Åse Kleveland.

Hun er litt gråere i håret siden sist vi så henne. Gløden i det levende fjeset er det fortsatt.

- Jeg har ikke behov for å være i media uten å ha noe å melde. Nå går jeg inn i en jobb som krever litt mer synlighet. Jeg er beredt på det, sier Birkeland.

Tar samfunnsansvar

Turid Birkeland har vært vært AUF-leder, kulturminister, kultursjef og programleder i NRK. Siden 2008 har Birkeland vært seniorrådgiver i Telenor Satellite Broadcasting, kombinert med jobben som festivalsjef for Risør Kammermusikkfest, en festival avisen The New York Times kåret til en av verdens ti beste. Da hun ble oppfordret til å søke stillingen i Rikskonsertene, kjente hun raskt at den jobben ville hun ha.

- Når du opp gjennom årene har vært så heldig å få jobbe med samfunn i ulike posisjoner, blir du opptatt av å gjøre noe meningsfylt, noe som forbedrer folks hverdag. Rikskonsertene er meningsfylt, sier Birkeland.

Hun er et politisk menneske. Hun har alltid vært det. Derfor føles ikke tilbakekomsten til offentligheten så brå. For henne handler direktørjobben om å teste ut om prinsippene hennes fungerer i praksis.

- Jeg tror snobberiet innenfor kulturfeltet har fått leve ganske godt. Det vil jeg til livs. Uansett hvor folk bor skal de kunne få gode kulturopplevelser. Da er kvalitet, ikke sjanger, det vesentlige, sier Birkeland.

- Hvordan vil vi merke at du har blitt sjef for Rikskonsertene?

* Ble opprettet i 1967, og er landets største formidler av musikk.

Annonse

- Internt vil de merke det med en entusiastisk leder. Ellers vil jeg bruke kompetansen som allerede er i fylker og kommuner. Da Rikskonsertene ble til, fantes ikke lokal arrangørkompetanse. Musikerne var ikke spredt over hele landet, slik som nå. Jeg vil spille på lag med den kompetansen som allerede eksisterer og bidra til at den får enda mer ressurser. Det er ingen poeng i at staten skal gjøre noe andre kan gjøre bedre, sier Birkeland.

Må moderniseresOmleggingen av Rikskonsertene er allerede i gang. I fjor la kulturminister Anniken Huitfeldt om den offentlige konsertvirksomheten i Rikskonsertene. Hun flyttet om lag 10 millioner kroner fra Rikskonsertene over til Kulturrådets musikerordning og arrangørstøtteordning, til fortvilelse for kulturhus i distriktene og Rikskonsertene selv, som fryktet færre store navn og konserter på mindre steder. Birkeland mener omleggingen var korrekt.

- Om Rikskonsertene holder masse kommersielle konserter, ødelegger statspengene for markedet. Det er ingen vits i at Rikskonsertene bruker penger på å sende Thom Hell ut på turné. Han selger seg selv. Der er nok jeg veldig tydelig, sier Birkeland.

Styreleder i Rikskonsertene, Leif Holst Jensen, er glad for å ha fått Birkeland på plass. Det 13 søkere til jobben, fire kvinner og ni menn.

- Turid Birkeland er entusiastisk og engasjert, samtidig som hun er analytisk til hvor utfordringene ligger. Det er vanskelig å finne gode kulturformidlere som brenner for barn og unge. Derfor er vi glad for å få henne, sier Jensen.

Direktørstillingen i Rikskonsertene er en åremålsstilling på seks år. Birkeland tiltrer 16. april.

Les hele intervjuet med Turid Birkeland i Nationens eavis fredag 24. februar.

Neste artikkel

Utlokalisering av arbeidsplassar fungerer