Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Topptur for Høyre ble nedtur i mars

Med 30,9 prosents oppslutning var Høyre Norges mest populære parti på Sentios kommunevalgmåling i januar. Ap, nærmeste rival, lå 5,4 prosentpoeng unna. Frp, som tidvis har knivet med Høyre om å være storebror i stortingssammenheng, var med sine 16,6 prosent oppslutning i en annen og lavere liga.

Annet bilde

To måneder senere er bildet et annet Høyre er nede på 23,7 prosent. Ap kryper oppover på barometeret og er igjen størst, med en oppslutning på 28,9 prosent.

For de andre partiene er endringene mindre, men ikke ubetydelige. KrF øker med 1,2 prosentpoeng til 6,1 prosents oppslutning, Venstre med 1 poeng til 6,0, mens Frp rykker 1,1 prosentpoeng fram til 17,7. Det vil si at alle tre ligger omtrent der de lå ved kommunevalget i 2007.

Rødgrønn slitasje

For SV og Sp er lesningen mindre oppløftende. Sp går ned 0,3 prosentpoeng, godt innenfor feilmarginen, til 6,9 prosent oppslutning. Det er 1,1 prosent under oppslutningen ved forrige kommunevalg.

For regjeringspartner SV er nedgangen mer markant. De går ned 1,3 prosentpoeng og ender på 4,2 prosent - 2 prosentpoeng under valgresultatet fra 2007, et valgresultat som ble regnet som dårlig for SV.

Tror utslaget er for stort

Valgforsker Hanne Marthe Narud mistenker både januar- og mars-tallene fra Sentio for å bomme på mål. I hvert fall for Høyre.

Annonse

- Jeg kan ikke komme på noe som skulle gjort at Høyre skulle ligge veldig høyt i januar og veldig lavt nå. Jeg får alarmklokker i hodet når tallene ser slik ut, sier Narud.

Hun tror følgelig at situasjonen for Høyre på kommuneplan er om lag den samme som på stortingsmålingene: Partiet ligger jevnt over nokså høyt.

- Grunnen til at jeg tenker at sannheten ligger midt imellom, er at Høyre har vært voldsomt stabilt på de nasjonale målingene. Partiet ligger på omtrent 26 prosent hele tida, helt stabilt. Jeg tviler på at det er noen regionale svingninger som gir utslag på kommunemålingene.

Med unntak av den store Høyre-svingningen tror Narud mars-målingen gir et troverdig bilde av dagens situasjon.

- Godt nytt for sentrum

- Ap, for eksempel, ligger likt i forhold til de nasjonale målingene. Og SV sliter, som de har gjort nærmest kontinuerlig de siste årene.

Ellers er det gode nyheter for to av sentrumspartiene, ifølge Narud. Derimot er det ett parti som har mindre grunn til å glede seg:

- Senterpartiet er det sentrumspartiet som ligger øverst, men de burde bekymre seg litt hvis dette blir valgresultatet. Sp bør gjøre det bedre enn disse tallene viser.

Neste artikkel

Ap trenger et eget distriktsopprør