Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Savnet Hercules-fly funnet

Store vrakrester etter det savnede norske Hercules-flyet ble lørdag funnet spredt utover et stort område på en isbre vest for de to høyeste punktene på Kebnekaise.

Det norske Forsvaret bekrefter funnet.

- Arbeidet med å avklare hva som har skjedd med mannskapet fortsetter med full styrke, sier Forsvaret i en pressemelding lørdag formiddag.

Vrakdelene ble funnet av norske soldater som søkte på bakken ved Rabotbreen på omkring 1.500 meters høyde. Funnet ble gjort tre timer etter at letingen ble gjenopptatt lørdag, ifølge den svenske redningstjenesten.

Vrakdelene ble funnet på Rabotbreen og på Björlingbreen. Området der vrakrestene er funnet er svært vanskelig tilgjengelig og rasfaren er ekstrem, ifølge svensk politi.

Hundre mann

Vrakdelene er spredt ut over et større område på vestsiden av nord- og sørtoppen av Kebnekaise fra 1.500 og opp til 2.000 meters høyde, ifølge den svenske sjø- og flyredningssentralen.

Svensk politi overtok formelt ansvaret for aksjonen klokken 9 lørdag. Politiet og den svenske redningstjenesten har fortsatt som utgangspunkt at de leter etter overlevende etter styrten i Kebnekaise.

- Omkring hundre mann leter nå etter overlevende i området der vrakrestene ble funnet, forteller politiets pressetalsmann Håkan Alselind på en pressekonferanse på Nikkaluokta fjellstue lørdag formiddag.

Annonse

- Bakkemannskapene har benyttet seg av sprengladningene for å utløse ras, sier Alselind.

Ingen tvil

- Det er tøft å jobbe i dette området der det har blåst mye over lang tid. Værforholdene er nå i ferd med å bli litt vanskeligere, sier pressetalsmannen til NTB klokken 10.15.

Redningsmannskapene antar det er selve nedslagsplassen for flyet som er nå er funnet. Ifølge politiet er det ingen tvil om at det er vrakdeler fra det norske Hercules-flyet det dreier seg om.

Området rundt Kebnekaise fjellstasjon er nå sperret av, og ingen medier får lov til å komme nærmere enn circa en kilometer fra stasjonen, melder det svenske nyhetsbyrået TT. Lørdag formiddag er det mulig å se toppen på Kebnekaise fra fjellstasjonen.

Havarikommisjonen på plass

Seks personer fra den svenske flyhavarikommisjonen, Statens haverikommission (SHK), var på plass allerede fredag for å starte arbeidet med å finne årsaken til flyulykken.

- Det er uvanlig at vi drar ut før vi har fått et bekreftet havaristed, men vi gjorde det i dette tilfellet, sier Pia Jacobsson, avdelingssjef på SHK til TT. (©NTB)

Neste artikkel

SV vil ha en halv milliard mer til landmakt