Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Produsentene venter knallsesong for bringebær

Mens jordbærbønder i store deler av landet fortviler over dårlig sommer, har optimismen gode forhold hos kolleger blant bringebærbuskene.

- Mer og mer av bringebærene dyrkes under plasttak i tunneler. Det reduserer sårbarheten og gir jevn og god kvalitet selv om været varierer, sier markedsansvarlig Bjørn Oppberget i Gartnerhallen.

Denne og neste uke er høysesong for produksjon av bringebær, og ifølge rapporter fra produsentene blir bærene av god kvalitet, med bedre smak enn i fjor.

Venter fortsatt vekst

- Ingen matvarer øker så mye i popularitet som bringebær, og nå er det norske bringebær å få i hele landet, sier Hanne Linnert, informasjonssjef i Bama.

Utviklingen de siste ti årene har vært eventyrlig. I 2002 leverte Bama åtte tonn norske bringebær til butikkene. Gjennombruddet kom i 2004-2005, da omsetningen kom opp i 200 tonn, og siden har det økt med 30 prosent hvert eneste år.

Suksessen skyldes et omfattende samarbeid mellom Bama, Gartnerhallen og deres produsenter for å bedre kvaliteten og effektivisere omsetningen. Etter forsøk med flere nye sorter ble glen ample plukket ut som mest velegnet for norske forhold. De er større og mer holdbare enn bærene som tidligere ble dyrket her i landet.

- De norske bærene nå er spesielt gode på smak, og de er mye større enn importbærene. Takket være at det er blitt langt flere produsenter kan vi levere mer enn noensinne, og vi tror på fortsatt vekst, sier Linnert.

Annonse

- Lite konkurranse

Utviklingen står i klar kontrast til jordbæråkrene der mer enn 650 produsenter har gitt opp de siste ti årene.

- Antall produsenter av bringebær har etter hvert stabilisert seg. Det vi ser nå er at de blir mer profesjonelle og at de utvider produksjonen. Bringebær er blitt en kultur i vekst, sier Oppberget.

Selv om salgskurvene peker hver sin vei for norske jordbær og bringebær, er Linnert helt sikker på at det ikke er særlig hard konkurransen mellom de to bærslagene.

- Veksten for bringebær har ikke gått på bekostning av jordbær. I sesongen vil vi spise ferske, norske bær mange ganger. Det er blitt vanlig å spise både jordbær og bringebær rett fra kurven, sier Linnert.

Tidligere var bringebær bare tilgjengelige i den norske sesongen, men nå importeres bær hele året. De norske bærene utgjør likevel 65 prosent av totalomsetningen. Norske bringebær er tilgjengelige en måneds tid til framover.

Sogn er Norges store bringebærdistrikt med god avstand til toeren Hedmark.

Neste artikkel

– Ikkje mogleg å unngå risiko med rå mjølk