Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nytt ulverevir påvist utenfor ulvesonen

Et elgkadaver og sporsnø bidro til at Erling Ness i Statens naturoppsyn (SNO) fant området der de to ulvene har slått seg til. Området er i såkalt grønn sone der beitedyr skal ha forrang, og langt vest for Glåma som er grensen for ulvesonen. - Vi fant flere markeringer som viser at de to ulvene har tatt området i besittelse som sitt revir. Sannsynlig handler det om et par siden to dyr av samme kjønn sjelden slår seg sammen og markerer revir. Dermed kan det også ligge an til ynglinger i dette området, sier Ness til Hamar Arbeiderblads nettutgave.

Fritt vilt Funnet er sannsynligvis forklaringen på de store tapene bøndene i Løten og Vang Beitelag har hatt i disse områdene i sommer. Ifølge beitelagsleder Ingrid Lekve er flere hundre sauer drept, og det er dokumentert at mange av dem er tatt av ulv. Fylkesmannen innvilget fellingstillatelse i sommer, men jegerne klarte aldri å spore opp rovdyrene. Lekve krever at de to ulvene blir tatt ut nå som snøen gjør det enklere å spore dem opp. - De må fjernes før de får unger. Alle elgjegere i området bør umiddelbart få stående tillatelse til å skyte ulv, og dette paret må tas helt uavhengig av lisensjakta som starter til helga. De har slått seg til i beiteområder, og de enorme tapene våre i sommer viser tydelig at ulv og sau ikke går sammen, sier Lekve.

Tas opp i rovviltnemnda

Annonse

Beitelagslederen kjenner seg nokså trygg på at myndighetene vil etterkomme kravet. - Hvis ikke mister jeg all tiltru til rovdyrforvaltningen. Det er bare drøyt tre måneder siden rovdyrforliket, og det utelukker at ulv får etablere seg der beitedyrene skal slippes, sier Lekve. Lederen for rovviltnemnda i Hedmark, Arnfinn Nergård, går langt i å gi Lekve medhold. - Det er slått fast i rovviltforliket at det ikke skal være rovdyr i dette området. Dette ligger i grønn sone, et område hvor beitedyr har forrang i forhold til rovdyr. Med det kan vi selvsagt ikke akseptere etableringer av ulverevir i området, sier han til h-a.no. Nergård lover at saken blir tatt opp når rovviltnemnda møtes i slutten av denne uken.

Neste artikkel

Hollywood-stjerne kastar seg inn i norsk ulvedebatt