Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Norsk øl lages av importert korn

I dag er det ingen bryggerier i Norge som malter kornet selv. I stedet importeres maltet ferdig, og da gjerne fra Tyskland, Finland, Danmark og Sverige. - Dette er trolig de færreste klar over, men det finnes ikke en 100% norsk øl - i alle fall ikke fra noen av de store bryggeriene, eller mikrobryggeriene for den saks skyld. Med dette mener jeg at det ikke finnes noen ølslag fra norske bryggerier som er laget med 100% norske råvarer, skriver ølentusiast og hjemmebrygger Christoffer Biong.

Les også: Får neppe svensk drahjelp til gårdssalg av alkohol Importerer 20.000 tonn Norsk Landbruk tok kontakt med en rekke norske bryggeri og spurte dem hvorfor norsk øl består av utenlandske råvarer. To av bryggeriene valgte å svare. - Vi ville i utgangspunktet vært positive til å kjøpe norsk malt, men det er mange år siden det var norske aktører som tilbød malt til industrien. Vi er derfor nødt til å kjøpe vårt malt fra Danmark og Sverige, sier Nicolay Bruusgaard, kommunikasjonssjef hos Ringnes AS. Bare Ringnes alene importerer 20 000 tonn malt i året. Norges siste malteri befant seg for øvrig på Ringnes Bryggeri. Det ble lagt ned for 26 år siden.

Ville fått høyere prisManglende tilbud på foredlede råvarer er også begrunnelsen fra Grans Bryggeri. - Grunnen til at vi kjøper våre råvarer i utlandet er at det ikke finnes noe tilbud her i landet. Vi har ikke eget malteri, og kan derfor ikke kjøpe bygg korn fra norske bønder. Vi er avhengige av å kjøpe ferdig maltet korn, og dette finnes kun i utlandet i de kvanta som vi bruker. Skulle det mot formodning komme et malteri her i Norge, som kan levere malt med de ønskede spesifikasjoner og riktig pris, vil vi selvfølgelig vurdere det, sier Terje Løslett, som er formann ved Grans Bryggeri AS.

Les også: Sammen for gårdssalg av alkohol - Jeg personlig synes det er noe rart at ikke norske bønder produserer korn som skal brukes til malt, da de ville fått en mye høyere pris for kornet sitt. Det skal sies at det er noe ekstra jobb med korn som skal brukes til malt med henhold til at kornet skal ligge innenfor visse spesifikasjoner, legger han til. Vanskelige produksjonsforhold Bryggerimester ved Grans Bryggeri, Håkon Gran, forklarer at forskjellen på korn beregnet på øl og korn beregnet på mat ligger på innhold av proteiner og karbohydrater.

Annonse

- Bygg som skal brukes til øl, må ha et så lavt innehold som mulig av protein, og så høyt innehold av karbohydrater som mulig. Med en god norsk sommer er det fullt mulig å få til, men de siste to årene, 2010 og 2011 ville ikke gitt bygg av egnet kvalitet til malt. Og når bygget da ikke er egnet til malting, er det heller ikke egnet til dyrefôr, ettersom målsetningen der er et høyt innehold av protein, sier Gran.

Les også: Kartlegger kvalitetsegenskapene i bygg og havre Denne artikkelen ble første gang publisert på norsklandbruk.no. Les her

Neste artikkel

Lagar sauechips for å få brukt lagera av lammekjøt