Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nordland satser på grønn utdanning

- Rekruttering til landbruket må forsterkes. Nordland fylkeskommune ønsker en nasjonal dugnad for unge bønder. Særlig viktig er det å sette inn tiltak for å fremme eierskifte, sier fylkesråd Arve Knutsen for næring og regional utvikling.

Fylkeskommunen har valgt å gi 300.000 over tre år til prosjektet "Grønn framtid - 1000 muligheter i Nordland" i regi av Nordland 4H.

- Veldig mange velger bort landbruk fordi det eneste de hører er at det ikke er lønnsomt nok. Vi fokuserer på kombinasjonsnæringene, som det ligger penger i, men ser også på tradisjonelt landbruk, sier prosjektleder Trine Ludviksen.

Fra 13-18 år

Prosjektet "Grønn framtid" er for ungdommer mellom 13-18 år, hvem som helst kan søke. 4H i Nordland sender ut informasjon til alle kommunene i fylket.

Les også: Tror grønn utdanning øker rekrutteringen

Annonse

I år er det 13 påmeldte, i fjor var det 16. Neste år håper 4H at enda flere ungdommer melder seg på.- Deltakerne lærer masse og blir også godt kjent med hverandre, vi har fått utelukkende positive tilbakemeldinger på kurset, sier hun. Griser og utdanningProsjektet består av tre kurshelger som arrangeres i løpet av året. Alle unge inviteres til å delta.

På kurshelgene får ungdommene besøke gårder som driver med gris og lam. de besøker såkalte "Inn på tunet-gårder" der det er fokus på reiseliv, kortreist mat, melkeproduksjon, skogbruk og økologisk landbruk.

Les også: Rekordmange unge bønder på rekruttsamling

Forskjellige gårder og næringer besøkes hver av kurshelgene. I tillegg besøker ungdommene de to naturbruksskolene i Nordland, Sortland og Mosjøen. - Vi har et mål om at ungdommene skal se mulighetene i naturbruksnæringene og søke på naturbruk på videregående. Vi vil inspirere dem tidlig, sier Ludviksen. Se bildeserie fra 4H-kursene øverst i saken

Les hele saken i Nationens eAvis onsdag. 29. februar

Neste artikkel

Treng 35 kyr for at mjølkerobot skal svare seg