Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nils T. Bjørke i Bondelaget: - Håpløst om landbruksmeldinga ikke hadde fått flertall

- Lundteigens forslag er tydeligere og sterkere, men hvis landbruksmeldinga ikke hadde fått flertall i Stortinget, hvilken situasjon hadde vi fått da? Det ville blitt håpløst. Så stor er ikke forskjellen. Hvis vi klarer å oppfylle det som står i meldinga, kommer vi styrket ut, sier bondelagslederen til nationen.no.

- Nå skal vi sette oss ned og lage krav til landbruksforhandlingene. Tall har vi ikke regnet på, men vi må få inntektsutvikling, sier Bjørke, og viser til at regjeringen har sagt at konkrete virkemidler vil komme i landbruksforhandlingene.

- Feil tidspunktNils T. Bjørke sier han skjønner at Per Olaf Lundteigen og mange med ham har ønsket å markere motstand mot landbruksmeldinga , men han setter spørsmålstegn ved timingen.

- Kanskje var det feil tidspunkt. Vi var kommet så langt at innstillinga var lagt, og da er det vanskelig å gjøre noe mer, sier lederen for Bondelaget.

Les også: Småbrukarlaget støtter Lundteigens motforslag til landbruksmeldinga

Som ventet ble det flertall for forslaget til regjeringspartiene for forslaget til ny landbruksmelding, men avstemmingen på Stortinget var ikke uten overraskelser og flere konstellasjoner samlet seg bak mindretallsforslagene. Kun et endringsforslag fikk flertall under stortingsbehandlingen torsdag.

Les også: Navarsete: - Tilleggsforslag til en ellers god melding

Annonse

Endringsforslaget fra Ap, SV og Sp fikk støtte fra KrF, og går på at regjeringen «gjennom ulike ordninger skal sikre et sterkt importvern, opprettholde jordbruksavtalen mellom staten og næringen samt videreføre samvirkets rolle som forvalter av markedsordningene».

- Definerer seg ut- KrF hadde konstruktive innspill til et forlik og vi mener at meldinga hadde stått betydelig sterkere om regjeringen hadde kommet dem i møte, sier Bjørke, og legger til at et sterkere jordvern, en vesentlig reduksjon av inntektsforskjeller og investeringsfond kunne gitt næringa større trygghet framover og være gode bidrag til å nå målene i meldinga.

Bondelagslederen konstaterer at landbruksmeldinga har skapt stort engasjement, men han er ikke imponert over Frps bidrag.

Les også: Slik forsvarer Brekks høyre hånd landbruksmeldinga

- Jeg føler Frp definerte seg helt ut av landbrukspolitikken. Forslagene deres vil innebære fullt frislipp, og da er det ikke grunnlag for produksjon, sier Nils T. Bjørke til nationen.no.

Les referat fra hele stortingsdebatten om landbruksmeldinga her.

Neste artikkel

Har dyr det godt i Norge?