Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Matgilde mot Hungersnød lager gourmetmåltid av restemat

- Matgilde mot hungersnød er en protest mot matkasting og sløseri, og en innsamlingsaksjon til hungersnødramma områder, sier Svein Elias Gautefall, prosjektleder i Matgilde mot Hungersnød.

Sammen med Even Nord Rydningen satte han i fjor i gang arrangementet som samler inn tonnevis av varer som matvarekjedene vanligvis kaster, og lager gourmetmat av dem.

Se også: EU tvinger Norge til å kaste 13 millioner friske egg i året

I Tromsø, Trondheim, Stavanger, Bergen og Oslo kan du lørdag 9. juni nyte en gratis verdensbuffe, alt laget av mat som nærmer seg eller har passert "best før"-dato. I tillegg blir det kulturelle innslag, og debatt om sammenhengen mellom matkasting og overforbruk, fattigdom og miljøødeleggelser.

- Vi får blant annet Mattilsynet og næringslivet på besøk, slik at det ikke bare blir politiske lovord. Vi trenger handling, sier Gautefall.

Ønsker restehylle og endrede holdbarhetsreglerPå verdensbasis kastes rundt 30 prosent av maten som produseres, samtidig som en milliard mennesker lider av sult. Her til lands kastes nærmere tusen tonn god mat hver dag.

- Over halvparten av maten vi kaster er helt fin. Problemet er at vi som verdens rikeste land har et overforsiktig holdbarhetssystem der datoene blir fastsatt med svært lang sikkerhetsmargin. Baksiden av medaljen er at enorme mengder god mat kastes hver dag, sier Gautafall.

Han fastslår at matkastinga er etisk uansvarlig, både miljømessig og økonomisk.

- Vi lever i en verden hvor så mange lider av sult, og mye av maten som går i bosset kjøpes på det internasjonale matmarkedet. Det må ta slutt!

Se også: Vi får dårlig samvittighet av å kaste mat

Arrangørene sier det trengs en opprydning i holdbarhetssystemet.

Aksjon mot matkasting og sløseri

Annonse

- Vi trenger et bedre merkesystem, eller aktiv folkeopplysning slik at folk forstår at "best før" ikke betyr det samme som "dårlig etter". Det er kun et kvalitetsstempel, og noe helt annet enn "siste forbruksdag".

Gautefall oppfordrer alle butikker til å ha ei restehylle for varer som er i ferd med å gå ut over datostemplingen, og mener på sikt at dette burde bli påbudt.

- Det er fristende å si at mat er for billig i Norge, når vi ser på hvor mye mat vi kaster. Men ikke alle har like god råd, og en nedpriset restereol kunne være et tiltak for å avbalansere dette, sier Gautefall.

Les også: Ny teknologi skal få nordmenn til å kaste mindre mat

Oppfordrer til lokale matgilder mot hungersnødPå matgildene bes gjestene donere en valgfri pengesum for butikkenes restemat, tilberedt som et bugdnende måltid av frivillige kokker. Innsamlede midler går til Sahel-beltet i Vest-Afrika, hvor det er stor fare for tilsvarende matkrise som på Afrikas Horn i fjor. Tidligere har Matgilde vært arrangert på Sagene og Ås, hvor det ble samlet inn godt over 30 000 kroner. Når aksjonen 9. juni skal finne sted flere steder håper arrangørene på opp mot 200 000 kroner donert for gourmetmat lagd på butikkenes resteutvalg.

- Vi oppmuntrer folk til å arrangere lokale matgilder mot hungersnød hvor som helst. Så lenge det er sult i verden kommer vi til å oppfordre folk til dette, for å sette fokus på ubalansen mellom hvor mye vi kaster og hvor mye mat vi trenger.

Se også: Gode råd for å redusere matkasting

Selv lever Gautefall for det meste på "utgått" mat.

- Jeg kjører bak butikken, åpner bosset, bruker vanlig matvett og tar det som er godt. Butikkansatte har ikke lov å ta med hjem, så det blir ofte liggende. I dag håper jeg å finne masse ost og lage pizza, sier han.

Neste artikkel

Eigedomsskatt på verk og bruk