Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Maritime &Merchant: Ny maritim bank vil satse på småbedrifter

- Det er et stort gap i dette markedet. Det er stor etterspørsel etter kapital, men de fleste mindre bedriftene er utestengt fra finansmarkedene, sier skipsmegler og tidligere bankdirektør Lars Edvard Høgestøl, som har bidratt til å stable initiativet på beina.

Banken har foreløpig fått navnet Maritime &Merchant, forkortet M&M. I løpet av november blir søknaden om bankkonsesjon levert til Finanstilsynet.

- Målet er å være i full sving innen sommeren 2014. Vi skal fylle det rommet som de store bankene som DnB og Nordea ikke greier å fylle, opplyser administrerende direktør Halvor Sveen til NTB. Han tror det vil være gode penger å tjene.

- Marginene i det markedet vi vil inn i, er attraktive, sier han. - Stort gap

M&M skal ifølge planene bli en nisjebank for små og mellomstore rederier og andre aktører i maritime bransjer som offshore og shipping. Det er i første rekke bygging av nye skip som banken vil tilby seg å finansiere.

Planen er å få reist opp mot 300 millioner dollar i egenkapital innen mars neste år. Drømmen er å ha økt porteføljen til 2 milliarder dollar de neste fem årene.

Annonse

Tunge investorer som Arne Blystad og den tyske skipsrederen Henning Oldendorff sitter foreløpig på 30 prosent av aksjene hver. - Høy risiko

Siden 2009 har de fleste bankene strammet kraftig inn som følge av finanskrisen og strengere finansregulering. Dette har blant annet rammet de mindre bedriftskundene.

Samtidig har andre nisjebanker, som tyske DVB, tapt mye penger på nettopp slike kunder de siste årene, skriver Reuters.

En kilde i DnB sier til NTB at en slik bank kan ha livets rett, men påpeker at risikoen er svært høy.

- Vi vil ikke lenger ta i slike kunder. De er veldig tidkrevende og har ofte liten kompetanse og få ressurser. Det er veldig risikofylt, sier kilden. (©NTB)

Neste artikkel

En femdel av NRKs lyttere borte på ett år