Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kjøttkaka slår tilbake

Det melder Nortura.

- Nå spiser vi 19 kjøttkakemiddager i året i gjennomsnitt. Det er ett måltid mer enn for to år siden, sier seniorkonsulent John Spilling i Synovate, som er ansvarlig for undersøkelsen Norske Spisefakta 2010.

Økningen er målbar i de fleste grupper - også blant ungdom, unge voksne og familier med tenåringsbarn.

- Interessen for tradisjonsmat og norske spesialiteter er nok i ferd med å få et oppsving, sier Spilling.

Mange velger likevel ferdige varianter når de skal sette tradisjonsretter på middagsbordet, fremfor å lage mors kjøttkaker fra grunnen av.

- Forbruket av ferdig stekte kjøttkaker har økt med ti prosent i Norge det siste året, til 1,2 millioner kilo. For serveringsklare kjøttboller er økningen 15 prosent, og forbruket har passert 1,4 millioner kilo per år, sier informasjonssjef Eli Strand i Nortura, morselskapet til Gilde og Prior.

Skandinavisk meny

For Gildes del er det en variant inspirert fra vårt naboland som nå trekker opp.

- For fire år siden lanserte vi svenske kjøttboller. Nå har forbruket passert en halv million kilo på årsbasis. Veksten de siste to årene har vært 16 prosent, sier Eli Strand.

Annonse

Nå gjør Gilde kjøttkake- og kjøttbollemenyen helskandinavisk og lanserer danske frikadeller.

- I formen er frikadellene mindre enn norske kjøttkaker og større enn svenske kjøttboller. De er også krydret litt annerledes og inneholder noe mer løk. Vi tror de tre variantene vil utfylle hverandre godt, sier Strand.

Mange oppskrifter

Kjøttkaker som kjøpes ferdigstekt er gjerne noe finere i konsistensen enn de hjemmelagde.

- Oppskriftene på mors hjemmelagde gir oftest grovere kaker. Fra gammelt av bar de jo også preg av at man ville drøye kjøttet, for eksempel med kavring eller poteter, sier markeds- og utviklingssjef Even Nordahl i Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Også han ser klare tendenser til økt interesse for tradisjonelle retter og norsk mat.

- For kjøttkakene er populariteten økende blant de yngre og i urbane strøk, ikke minst i Oslo. Det kan bety at en trend er under oppseiling, sier Even Nordahl.

Østlandet har i løpet av de siste fem årene passert Midt-Norge i kjøttkakespising ifølge Norske Spisefakta. Men det er oppgang å spore alle steder, bortsett fra i Nord-Norge.

Neste artikkel

Konserverer kjøttet med bestefars metode