Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

2 Bilder

Høyre-Flåtten vil la bøndene dyrke hamp

Publisert: 07.03.12 11:16

Høyres næringspolitiske talsmann går inn for å endre narkotikalovgivningen så det blir lov å dyrke hamp i Norge.

Nestlederen i Stortingets næringskomité, Høyres Svein Flåtten, ser dyrking av hamp som en utvei til å bedre skrantende norsk bonde-økonomi. Det skriver ABC Nyheter.

Nå utfordrer han landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) til å endre narkotikalovgivningen for å tillate dyrking av den omstridte industriplanten. Omstridt fordi de narkotiske cannabis-stoffene utvinnes av en hamp-art.

Les om cannabis hos Store Norske Leksikon

Det er industrihamp som kan brukes blant annet til energiproduksjon Flåtten går inn for. Brekk sier nei
I et skriftlig svar til Flåtten avviser Brekk å tillate hampdyrking i Norge.

Brekk tror ikke hampdyrking vil bli så lønnsomt som Flåtten regner med. Ikke ønsker han å måtte øke kontrollapparatet heller. Det regner Brekk med som nødvendig hvis hampdyrking blir tillatt, for å passe på at ingen misbruker åpningen til å dyrke rus-hamp.

- Er ikke du redd for at dyrking av cannabis-hamp lettere kan skje i skjul, fordekt blant lignende industrihamp-åkre, Flåtten?

- De som har rede på dette, sier at det ikke er så komplisert å få til et godt regelverk, sier Flåtten til ABC Nyheter. Aksepterer mer byråkrati
- Vi skal være klar at det er et betydelig tilsynsapparat med norsk jordbru. Vi har Mattilsynet og flere andre tilsynsordninger, sier Flåtten.

- Har ikke Mattilsynet blitt kjent for ikke å ha god nok kontrollkapasitet i felten?

- Jeg er ikke så sikker på det, svarer Flåtten og legger til:

- Men om så var, ville jeg gjerne hatt litt ekstra byråkrati hvis dette lønner seg. Jeg vet at det finnes bønder som har lyst til å prøve hamp. - Uforståelig passivitet
- Når Brekk samtidig vet at norsk jordbruk er ved en korsvei og trenger nye produkter, synes jeg det er helt uforståelig at Brekk ikke er mer offensiv i forhold til nye ideer som kommer fra næringen selv, sier Flåtten.

- Brekk viser en passiv holdning til nyskaping i landbruket, sier Flåtten.Annonse