Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Haugen bok i Volda selger bøker for 110 millioner kroner i året

Familiebedriften sporer tilbake til Jostein Haugen i 1929. Sønnen hans, Harald, satset stort på postordresalg da han tok over på 70-tallet, og var tidlig ute med fjernsynsreklame. Da internett kom, var Haugen Bok også raskt på pletten. Allerede i 1998 lanserte de en nettbokhandel med fullt søk og sortiment. Ettersom nettet overtok mer og mer av salget, gikk de over til å bli Norges første rene nettbokhandel i 2009. I dag har familien trukket seg fra daglig drift. Virksomheten har rundt 20 heltidsansatte. - Vi visste ikke hva vi gikk til. Nettomsetningen var lav i starten, men nettsalg viste seg å være et rett valg, sier Hammer.

Les også: En halv milliard mer til kultur

Den årlige omsetningen har de tre siste årene vært stabil på rundt 110 millioner kroner, med et overskudd på rundt 5 millioner kroner etter skatt. - Tallene for 2011 er ennå ikke klare, men det blir i hvert fall ingen nedgang, sier Hammer. Økt boksalg på nett De største konkurrentene til haugenbok.no er bokkilden.no, tanum.no og capris.no. I tillegg leverer giganter som Amazon og Apple utenlandske titler. Nettbokhandelen i sunnmørsbygda er likevel størst i norsk målestokk, og ble den første som ble godkjent for e-boksalg - Vår filosofi har alltid vært å være den nettbokhandelen i Norge som leverer raskest. Undersøkelser viser at det er vi fortsatt, sier Hammer. Delseier til lokal konkurrent Befolkningen i Volda har fremdeles et fysisk boktilbud gjennom Notabene Volda og bokhandelen på høgskolen. Butikksjef Inger Annette Bjørneset hos Notabene Volda tror bokhandelen vil ha mange gode år framover, selv om digitale løsninger er på frammarsj. - Mine kunder liker å se bøkene før de kjøper dem. Det er min erfaring. Dessuten er bestselgerne hos oss bøker av lokale forfattere, sier Bjørneset.

Annonse

Les også: Leserne i fyr og flamme over vedbok

De har ikke lidd noe tap av at Haugen Bok ble nettbasert. - Vi hadde det greit før de la om. Konkurranse er sunt. Men ja, vi selger flere bøker nå, sier hun. - Skal distriktsbokhandlene overleve, må de spesialisere seg på lokallitteratur, sier Helen Foss, leder for Fri Bokhandel. Det kan du lese mer om i eavisa til Nationen for fredag 20. januar, som kan kjøpes her.

Neste artikkel

Moods of Norway er konkurs – takker for dansen