Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Greenpeace protesterer mot genpoteter

Etter at en ni Greenpeace-aktivister ble tatt med til avhør av svensk politi tirsdag for å ha blokkert en svensk lagerbygning, var aksjonistene tilbake igjen torsdag, melder svenske Greenpeace.

Torsdag i forrige uke innledet svenske Greenpeace en blokkade av en lagerbygning i Nedre Vojakkala i Nord-Sverige, hvor det oppbevares genmodifiserte poteter av typen Amflora. Lageret eies av selskapet ML Potatis AB.

- Vi er forberedt på bli her for å sørge for at den utestede, potensielt risikofylte genmodifiserte poteten Amflora ikke havner i jorda. 8 av 10 svensker mener at GMO-avlinger ikke er sikkert for framtidige generasjoner, men i motsetning til hva flere andre EU-land gjør, tillater Sveriges regjering bruk av Amflora, sier Jan Isakson, talsperson for Greenpeace på stedet.

Aksjonistene som ble innbrakt av politiet tirsdag, ble hentet uten dramatikk og ble sluppet løs senere samme dag.

- Amflora har blitt godkjent for bruk uten at man har gjennomført tilstrekkelige, uavhengige studier om eventuell risiko for helse og miljø. De utredningene som finnes har blitt utført av industrien selv. Å dyrke genmodifisert potet trass i att det finnes GMO-frie alternativer er både uansvarlig og unødvendig, sa Patrik Eriksson, kampanjesjef hos svenske Greenpeace i en pressemelding i forrige uke.

Godkjent av EU

2. mars 2010 godtok EU at Amflora kan dyrkes og selges i EU-land. Den ble GMO-plante nummer to som ble akseptert av EU-myndighetene, bare slått av Monsanto-konsernets mais. Italia, Østerrike och Ungarn har likevel lagt ned forbud mot kommersiell dyrking av Amflora.

For to uker siden skrev Nationen at Direktoratet for naturforvaltning fraråder norske myndigheter fra å tillate å dyrke Amflora i Norge. Poteten er ment som stivelseskilde til blant annet papir- og papproduksjon, og er ikke en god matpotet.

Greenpeace krever att Plant Science Sweden, som eies av det tyske kjemikonsernet BASF, stopper utsetting av poteten på grunn det de mener er en ufullstendig risikoanalyse.

Annonse

Oppgitt bonde

Bonden Elin Örtenvik er ifølge den svenske avisa ATL oppgitt over at aksjonen hindrer henne og samboeren i å så konvensjonelt korn.

- Vi skal jo ikke setta gmo-poteten ennå. Nå er det jo bare den vanlige virksomheten de forstyrrer, sier hun og forteller at samboeren må jobbe døgnet rundt for å ta igjen det tapte arbeidet.

Örtenvik og samboeren Mattias Laitamaa dyrker både korn og konvensjonell potet i tillegg til Amflora-poteten. Hun synes det er merkelig at Greenpeace har sett seg ut nettopp det potetlageret som de bruker til aksjonen.

- Det finnes andre bønder som dyrker samme potetslag, og de har allerede fått dem i jorda, sier hun.

LES OGSÅ: Genmodifiserte poteter rykker nærmere

LES OGSÅ: Vil ha GMO-bacon inn på spisebordet

LES OGSÅ: Uvisst om regjeringen godtar EUs GMO-åpning

Neste artikkel

"Jeg reagerer på selskapenes behandling av bøndene"