Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Gigantdugnad for norsk kulturlandskap får EUs kulturarvpris

- Organisasjonen Norsk Kulturarvs skole- og ungdomsprosjekt "Rydd et kulturminne" er tildelt Europa Nostras pris for 2012 i kategorien for utdanning, opplæring og bevisstgjøring, sier professor og juryformann Emil Hädler.

Hos Norsk Kulturarv, som har hovedsete i Vågå, er gleden stor etter at den gjeve internasjonale pristildelingen ble kjent:

- Det er en fantastisk anerkjennelse å bli tildelt denne gjeve internasjonale prisen for vårt arbeid med å ta vare på kulturminner og kulturarvkvaliteter i lokalsamfunn, sier direktør Simen Bjørgen i Norsk Kulturarv.

Norsk Kultuarv har formalisert samarbeid med nesten 100 kommuner i Norge, og har i tillegg næringsmedlemmer over hele landet.

Europa Nostra (EN) representerer om lag 250 frivillige organisasjoner og 150 samarbeidende organisasjoner fra mer enn 50 land. Hvert år deler organisasjonen ut priser til rundt 40 restaureringsprosjekter i kategorier som arkitetur, kulturlandskap, arkeologi og utdanning og opplæring.

EU gjorde for få år siden Europa Nostra-prisen til hele EUs kulturarvsutmerkelse. Stopper gjengroing

Juryen er svært imponert over arbeidet norske ungdommer har utført for å redde og ta vare på kulturminnene på sine hjemsteder:

- Ved at skoleelever stopper gjengroing og ødeleggelser av ulike kulturminner på landsbygda, blir nye generasjoner samtidig oppmerksomme på alle skattene som finnes i kulturlandskapet rundt dem, sier Hädler. Juryen vektlegger videre at "Rydd et kulturminne" er et landsomfattende handlingsprosjekt der grupper av barn og unge opp til 18 år gjennom praktisk arbeid tar vare på og rehabiliterer viktige kulturminner.

¤ Blant norske prosjekt som har mottatt prisen tidligere er:

Annonse

- Mer enn 22.500 barn og ungdommer over hele Norge har siden år 2000 vært involvert i arbeidet for å redde kulturminner, sier Hädler.

Europa vil kopiere

Europa Nostra-juryen viser til at 160.000 timer på denne måten er brukt til praktisk kulturvernvarbeid - og at informasjon om kulturarven i ulike prosjekter dermed er spredt til flere hundre tusen mennesker.

Resten av Europa vil nå kopiere det norske ryddeprosjektet:

- Norsk Kulturarvs barne- og ungdomsprosjekt er et eksempel på et unikt lavkostnadstiltak innen praktisk kulturvernarbeid som kan anbefales til undervisninginstitusjoner over hele Europa, sier Androulla Vassiliou, som er EUs kommissær for utdanning, kultur, språklig mangfold og ungdom.

President i Europa Nostra, Plácido Domingo, framholder at bevaring av kulturarven med bidrag fra offentlige og private organer er verdt anslagsvis 5 milliarder euro i året.

Årets Europa Nostra-priser skal deles ut under et stort kulturarrangement i Lisboa 1. juni.

Neste artikkel

Riksantikvaren skal klimaovervåke fredede bygninger