Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ett helnorsk ulvekull bekreftet født i fjor

- Det er bekreftet et nytt ulvekull i Slettås-reviret innenfor ulvesonen i Norge. Det er også fortsatt indikasjoner på at det er født et ulvekull i det helnorske Julussa-reviret nord i ulvesonen. I tillegg gjenstår det å avklare om ulvevalpene som er født i Aurskog-reviret er født inn i et helnorsk revir, forklarer leder Morten Kjørstad i Rovdata i en pressemelding.

I Norge har Stortinget vedtatt et bestandsmål på tre helnorske ulvekull innenfor forvaltningsområdet hvert år.

44 til 50 ulver innom

Det blir hver vinter kartlagt hvor mange ulv det er i Skandinavia. Per 25. januar er det registrert 44 til 50 ulver på sporsnø innenfor Norges grenser, fordelt på fire fylker på Østlandet.

Mellom 18 og 24 av disse ulvene har bare tilhold i Norge, mens 26 av dem har deler av sitt leveområde også i Sverige.

- Fire av de helnorske ulvene er skutt i januar , slik at antallet helnorske ulver er redusert til mellom 14 og 20 ulver. 12 til 16 av disse er sporet innenfor den norske ulvesonen, mens de resterende er påvist utenfor, forklarer Kjørstad.

Kan ha sporet Aurskog-kull

Annonse

I løpet av de siste dagene er det sporet flere ulver på et lite område øst i Akershus.

Ifølge Petter Wabakken, prosjektleder ved Høgskolen i Hedmark, kan dette være første bekreftelse på sporsnø av det påviste ulvekullet i Aurskog-reviret.

- Det kan alternativt være spor fra et kull hos naboene i Eidskog-reviret, der Galventispa ble påvist i et par i fjor vinter. Det er ingen umulighet at det kan være født ett kull i Eidskog-reviret da det var et par der sist vinter, sier han og avventer ytterligere sporinger og analyser utover vinteren.

Ingen kull i LinnekleppenDet er så langt ingen indikasjoner på at det ble født et nytt ulvekull i det tidligere helnorske Linnekleppen-reviret i fjor, hvor det ble påvist valpekull både i 2009 og 2010 .

-Dette er tråd med hva vi forventet, siden både sporinger og DNA-analyser sist vinter ga indikasjoner på at mor til valpene var borte. Faren til de tidligere ulvekullene er imidlertid fortsatt i live. Han er i vinter påvist ved DNA-analyse på svensk side i det tilgrensende Dals Ed-Haldenreviret. Det er foreløpig uklart om han har forlatt sitt gamle revir for godt eller om dette er en utvidelse av Linnekleppen-reviret, sier Wabakken.

Nye meldinger om ulv, fortsatt sporing og DNA-analyser vil utfylle oversikten over ulver i Skandinavia utover vinteren.

Neste artikkel

Hollywood-stjerne kastar seg inn i norsk ulvedebatt