Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Brekk får støtte i Brussel til matmakt-kamp

Den første han møtte var det irske parlamentsmedlemmet Mairead McGuinness. Hun har engasjert seg i spørsmålet om maktfordelingen i dagligvarebransjen, og er opptatt av at noe må gjøres.

- Det som er interessant er å oppdage at EU og enkeltland i EU har de samme problemene som det Norge har når det gjelder ubalanse av makt i dagligvarebransjen. Jeg vil egentlig ikke gi noen råd til Norge, det er like naturlig for meg å spørre Norge om råd, sier McGuinness.

- Om jeg likevel jeg skal gi et råd, vil det være å åpne opp konkurransetenkningen, og se om konkurranseloven i Norge fungerer godt i forhold til de utfordringene som er innen dagligvarehandelen. Men det er så vidt jeg har forstått Norge allerede i gang med, sier hun.

McGuinness er opptatt av å gjøre noe med frykten leverandørene har for butikkjedene, og at det skal kunne være mulig å kontrollere hvordan handelen foregår.

- Et annet råd til Norge er å gjøre prosessen og debatten internasjonal, for dette er ikke bare et norsk problem, sier hun.

Bankkrisen

Det irske parlamentsmedlemmet forteller at hun er orientert om debatten i Norge.

- Slik jeg oppfatter det er jobben den norske regjeringen har gjort, svært viktig. Dette er noe alle land bør ta tak i, sier hun og sammenligner situasjonen i dagligvarebransjen med finanskrisen for noen år tilbake.

- Var det noen som på forhånd sa at vi bør se på bankbransjen? Nei, det var ikke det. Men da krisen oppsto kunne vi virkelig ønske vi hadde gjort det. I ettertid vet vi at moral og etikk var en mangelvare i bankbransjen, og det forårsaket store problemer for hele samfunnet. Politikere har et stort ansvar når det gjelder mat og matsikkerhet, og derfor kan vi ikke tillate oss at det går like langt som med bankkatastrofen, sier hun.

McGuinness mener et hovedpoeng er å identifisere urettferdige metoder i handelen, og sier hun ser fram til å høre hvordan Norge vil løse dette.

- EU og Norge kjører et parallelt løp i denne saken, men i Norge er nok politikerne mer direkte engasjert. Det er en utfordring å få til her i EU.

Les også: EUs matmakt-ekspert oppmodar norske mataktørar til å snakke saman

- Matkjedeutvalget, ledet av Einar Steensnæs, la fram sin rapport 13. april i år.

Annonse

Finne nye metoder

Etter møtet med McGuinness, dro Brekk videre til EU-kommisjonen der han møtte visepresident Antonio Tajani. Han leder arbeidet i den såkalte høynivågruppen for matspørsmål.

- Vi har en nær kontakt med Norge, og vi samarbeider godt i spørsmål om landbruksvarer. Vi har den samme holdningen til disse spørsmålene, og den norske debatten er interessant for oss. Det har utviklet seg en ny situasjon i forholdet mellom produsenter og distributører av matvarer, og vi må forsøke å balansere makten. Det må bli mer åpenhet, sier Tajani etter møtet med Brekk.

Les også: Usemje om kven som er den svake part i matmaktspelet

Tajani var forsiktig med å gi råd til Brekk før den norske landbruksministeren skal avgi sin stortingsmelding om matmakt-spørsmålet.

- Det mest grunnleggende er å få til mer åpenhet i handelen. Det er utfordringen i EU, og slik er det sikkert også i Norge, sier Tajani.

- Vi ser begge etter nye metoder og det er viktig å dele erfaringer, supplerte Brekk og fikk samtykkende nikk fra kommisjonens visepresident.

Felles problem

Brekk fikk altså god støtte for sine tanker om at butikkjedene har for mye makt i dagligvarebransjen, men avviser at han kun oppsøker personer han har sammenfallende interesser med.

Les også: Nilf-sjef: - Berre ein fjerdedel av høgare matprisar går til bøndene

- Nei, jeg prøver hele tiden å innhente ulike synspunkter fra forskjellige hold. Dette er en diskusjon som har kommet veldig tungt i EU, og bakgrunnen er at mange av medlemslandene har de samme utfordringene som vi har, sier Brekk.

Senere i dag skal Brekk møte EU-kommisær Michel Barnier, den tidligere franske landbruksministeren som har ansvar for indre marked og tjenesteytelser i EU.

Neste artikkel

Knut Arild Hareide får sprikende råd om samarbeid fra sine egne i KrF