Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

2 Bilder

Bønder har fortsatt usikret kunstgjødsel

Carl Hamre
Publisert: 26.03.12 11:33

Terrorsiktede Anders Behring Breivik brukte kunstgjødsel til å lage bomben som ble sprengt i Regjeringskvartalet 22. juli. Landets største leverandør av kunstgjødsel, Felleskjøpet Agri, reagerte med å skjerpe sine egne regler for lagring og omsetning. Fullt så enkelt er det ikke for sluttbrukerne.

- Vi har ikke låsbare sikringsskap til all kunstgjødsel. Det er fordi mange av oss oppbevarer flere titalls tonn, sier leder Einar Myki i Hedmark Bondelag til NRK.no.

Selv om det hadde vært regler for innlåsing av kunstgjødsel på gårdene, tror ikke Myki det ville vært vanskelig for kriminelle å bryte seg inn i en låst låve og ta det de ville ha. Han oppfordrer likevel alle om å føre tilsyn og melde fra til politiet om noe blir borte.

Les også: Regler kunne ikke hindret bombemannens gjødselkjøp

Da han planla terroraksjonene, disponerte Behring Breivik et småbruk i Åsta i Åmot i Hedmark. Han var registrert kunde hos Felleskjøpet og fikk levert seks tonn kunstgjødsel.

Felleskjøpet kjører daglig ut mellom 700 og 1000 tonn kunstgjødsel, og regionsjef Jan Arild Selbekk hos Felleskjøpet i Hedmark regner med at de fleste mottakerne har tilsyn med gjødselen inntil den er spredd. Ifølge NRK utelukker han likevel ikke at det er unntak, blant annet med gjødsel som kjøres ut og plasseres på leiejord.Annonse