Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bill Gates vil gi over en milliard for å øke småbønders produksjon

Bill Gates vil gi 200 millioner dollar, noe som tilsvarer over 1,1 milliarder kroner, i pengestøtte til prosjekter som skal resultere i nye varianter av tørke-tolerant mais, vaksiner for produksjonsdyr og utdanning, skriver den britiske avisa The Guardian.

Microsoft-gründeren har gjennom stiftelsen The Bill and Melinda Gates foundation gitt mer enn to milliarder dollar i støtte til forskjellige landbruksrelaterte prosjekter siden 2006.

- Hvis du bryr deg om verdens fattigste, så bryr du deg om landbruk, uttalte Gates i en tale til The International Fund for Agricultural Development (Ifad) i Roma tidligere denne uka.

- Investeringer i landbruk gir oss de beste våpnene til å bekjempe sult og fattigdom, og de har gjort livet bedre for milliarder av mennesker. Det internasjonale landbruksmiljøet trenger å bli mer innovativt, bedre koordinert og mer fokusert for å hjelpe fattige bønder øke avlingene. Hvis vi får det til, kan vi dramatisk redusere folks lidelse og bygge opp sjølforsyninga, sa han.

Gates kom også med kritikk mot FN, som han mener er for trege i å hjelpe folk ut av sult og fattigdom.

Annonse

Olivier De Schutter, FNs spesialrapportør for retten til mat, understreket den avgjørende viktigheten av å gå småbønder i fattige land mer innflytelse over egen produksjon under det som var Ifads 35. toppmøte.

- Det er urealistisk å prøve å oppnå bærekraftig framskritt i å bekjempe fattigdom på verdens landsbygder kun gjennom teknologi. Den politiske økonomien i matproduksjonssystemene og spørsmålet om maktfordeling er svært viktige, like viktige som så korn, sa De Schutter.

Gates har gjort seg til en talsmann for bruk av genmodifiserte planter i internasjonal matproduksjon.

- Bruken av slike teknikker kan utgjøre hele forskjellen mellom sult og sjølforsyning, sa Gates i sin tale, ifølge amerikanske The Huffington Post.

Neste artikkel

Dale: – Slutt å drømme om traktor på lastebil