Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ap mener Høyre vil sentralisere norsk landbruk

Oslo (NTB): - Dette er bukken og havresekken. Jeg er redd Tines oppførsel den senere tid, ikke minst under smørkrisen, har svekket omdømmet til norske bønder, sa Høyres næringspolitiske talsmann, Svein Flåtten, til NTB tidligere denne uka.

Les også: Høyre vil frata Tine makt

Høyre ønsker isteden et uavhengig organ som er mye bredere sammensatt enn i dag. Tilbud og etterspørsel, og dermed priser, skal ikke bestemmes av én eller to dominerende aktører, eller «private monopoler» som Høyre kaller Tine og Nortura. Skader

Men forslaget har møtt sterk motstand i Senterpartiet og nå også i Arbeiderpartiet, der lederen av næringskomiteen på Stortinget, Terje Aasland, mener han gjennomskuer Høyres motiv.

Les også: Regjeringen satser 40 millioner på setring og utmarksbeite

- Høyre vil begrense Tines makt. Det kan Høyre gjøre fordi partiet vil sentralisere norsk landbruk. Distriktslandbruket blir åpenbart skadelidende av Høyres landbrukspolitikk. Når Høyre vil fjerne Tines og Norturas rolle som markedsregulatorer, fjerner de også samvirkemodellen som gjør det mulig å produsere mat over hele landet, sier Aasland til NTB og spør: - Hvem vil hente melk, kjøtt og egg fra små produsenter på den norske landsbygda når bunnlinjen er det eneste som teller?

Annonse

Les også: Høyre og Frp nær rent flertall på ny måling

I Senterpartiet ses Høyres landbruksmelding som et farvel til det gamle Sp-slagordet om å ta hele landet i bruk. Sp mener Høyre står for økt sentralisering, større vekt på produksjonseffektivitet på bekostning av bosetning rundt om i Norge og følgelig økt fraflytting. Rasering

Flåtten mener dette er en forvrengning og sier vi må kunne se med nye øyne på alle de begrensninger og konsesjonsordninger som gjennomsyrer landbruket, og som virker hemmende. Høyre har lagt fram sin egen alternative landbruksmelding, der mye er annerledes enn i den som regjeringspartiene har lagt fram, og som skal debatteres i Stortinget 12. april. Høyre mener blant annet at milliardsummene som det offentlige hvert år støtter landbruket med, kan brukes mer effektivt.

Les også: Mjølkebonden sit igjen med 3 øre literen på 5 år

Partiet vil fjerne boplikten og prisreguleringene på landbrukseiendom. Skattepolitikken vil gi bøndene mer å rutte med og dermed øke investeringene, heter det. - Høyres viktigste tiltak i forhold til norske bønder er skattekutt, men hva skal en bonde med skattekutt hvis alle andre ordninger for å opprettholde et landbruk over hele landet skrinlegges, spør Aasland. - Høyres ønske om å begrense Tines makt er kun et skritt i retning av Høyres landbrukspolitiske dokument som setter jordbruksavtalen i spill og mer eller mindre raserer distriktslandbruket, fastslår han. (©NTB)

Neste artikkel

KrF ber regjeringa snu og vurdere å betale arkeolog-rekninga for bønder