Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU-kritikken vokser

Hurra hurra hurra, demokratiet seiret i Danmark, skrev jeg på Facebook da folkeavstemningen i Danmark viste at 53 prosent fortsatt vil stå utenfor EUs overnasjonale justis- og politisamarbeid. Selv om avstemningen kun gjaldt det særskilte rettsunntaket for Danmark, har avstemningsresultatet sterk symbolkraft. Resultatet er et av mange bevis på en stadig økende EU-kritisk holdning i mange land.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er nok ikke særlig glad for resultatet som gjør at han må forhandle med EU om egne avtaler. Nei til EU hevder, og har politiet med oss på, at norske ordninger er tilfredsstillende når det gjelder kriminalitetsforebyggelse og internasjonalt politisamarbeid. Vi samarbeider i blant annet Europol, Interpol, Østersjøsamarbeidet, Frontex og Schengen.

Løkke Rasmussen føyer seg inn i rekken av europeiske statsledere som har gått på for dem forsmedelige og ydmykende tap i folkeavstemninger om EU. EU-kritiske krefter i de andre medlemslandene vil, med rette, bruke dette som eksempel på at befolkningen sier nei til mer union. Ikke minst er resultatet en inspirasjon for den britiske nei-siden i opptakten til deres kommende folkeavstemning om EU-medlemskapet.

En meningsmåling viste nylig at 52 prosent av britene ville stemt nei til EU. På Brusselbesøk med Rogaland Nei til EU nylig, besøkte vi KS, EFTA, Stavangerregionens EU-kontor og parlamentsmedlemmet Stuart Agnew fra UKIP. Han mente at nei-sidens forsprang i Storbritannia gjør at Cameron vil utsette EU-avstemning lengst mulig. Avstemningsresultatet i Danmark setter EU-lederne i en enda tydeligere pine: Cameron må få noen konsesjoner i bagasjen for å vinne fram med et fortsatt britisk EU-medlemskap, samtidig kan de ikke gi britene reelle unntak fordi de har utelukket muligheten for å endre EU-traktatene.

Sveits er på linje med de andre EFTA-landene med i Schengen. Det har blitt sagt at utenforlandet Sveits må danse etter EUs pipe. Nå ser det imidlertid ut til at sveitserne vil sette hardt mot hardt i forhandlinger med EU på et av EUs kjerneområder: fri flyt av arbeidskraft. Sveitserne har hatt en folkeavstemning og krever begrensninger på arbeidsinnvandringen. Dette setter hele prinsippet bak EUs indre marked på prøve. Både Storbritannia og Sveits ser altså grunnleggende problemer ved EUs fire friheter.

Spennende 2016

«Jeg er spent på hvordan EU vil humpe videre i 2016.»

På Island går det så det griner økonomisk. Islendingene ser ikke ut til å angre på at EU-søknaden er parkert i en skuff. Egen valuta var et gode for islendingene da finanskrisen tok kvelertak på økonomien deres. Ønsket om EU-medlemskap ser tvert imot ut til å være byttet ut med et ønske om å kvitte seg med Schengen også. Både Islands statsminister og president er kritiske til Schengen, og snakker åpent om muligheten for å kvitte seg med avtalen. De påpeker usikkerheten rundt grensekontroll og ønsker en debatt.

Nei til EUs nye årbok heter «Sammenbrudd for Schengen?». Kanskje er vi nærmere sannheten enn vi trodde. I boken spør vi: Slutter friheten, likheten og brorskapet ved Europas grenser? Aftenpostens Harald Stanghelle, med flere stiller spørsmål ved Schengenavtalens framtid.

Om britene forlater euroen og EU kaller vi det Brexit, i Hellas blir det kalt Grexit. Den stiligste sett med mine øyne er selvsagt Fixit, og det faktisk er en reell debatt i Finland også. Har du hørt om Lexit? Forfatter og kommentator i The Guardian Owen Jones brukte uttrykket Left Exit først. Han mente venstresiden også har interesse av å forlate EU, blant annet for å beholde faglige rettigheter og sosial velferd.

Uro i Euroland het en bok som kom i 2014. I 2015 har uroen økt. Jeg må innrømme jeg er spent på hvordan EU vil humpe videre i 2016. Uansett godt nytt år!Du må ha en Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto for å debattere. Vis omtanke og hensyn. Debatten redigeres i ettertid. HER er oversikten over debattreglene.
comments powered by Disqus
Annonse