Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Et varslet nederlag

Det er ikke stort igjen av landbruks- og matminister Jon Georg Dales jordbruksmelding. Flertallet i Stortingets næringskomité har avlyst de aller fleste av forslagene han kom med da han la fram meldingen rett før jul i fjor.

Kato Nykvist er politisk redaktør i Nationen. Foto: Siri Juell Rasmussen

Likevel, Dale er «godt tilfreds», ifølge NTB: Vi får flertall for viktige forslag som vil bidra til et mer framtidsrettet landbruk, påpeker han.

Det er noe helt spesielt med politikk. Det synes ikke som det er rom for å innrømme nederlag. La oss overføre det til idrettens verden. Om en norsk skiløper skulle komme på sisteplass, ville du aldri høre han eller hun si seg tilfreds med resultatet. Tvert imot: Vedkommende ville vært dypt skuffet. «I dag var jeg rett og slett ikke bedre», ville vedkommende sagt. Skiløpere skylder ikke engang på skiene når det går trått.

Les også: Stortinget stoppar omstridde Dale-forslag i jordbruksmeldinga

Selvsagt er ikke Dale tilfreds. Hvorfor skulle han være det? Ikke får han gjort stort med markedsordningene, ikke får han innført kostnadseffektivitet som et overordnet prinsipp, ikke får han bukt med avløserordningen eller tidligpensjonen. Ikke engang Opplysningskontorene blir han kvitt, slik det ser ut nå.

I tillegg blir han påført et inntektsmål som er klarere enn før: Inntektsgapet mellom bøndene og andre grupper skal reduseres. Det er mer offensivt enn det Dale la til grunn, at bøndene skal sikres om lag samme inntektsutvikling som andre grupper.

Annonse

Les også: Bondelags-leiaren glad for stoppa forslag

Når dette er sagt, må vi huske at Dale hadde en tilnærmet umulig oppgave. Han representerer et parti som står helt i ytterkanten av jordbrukspolitikken. Om Dales melding skulle ha noen som helst forbindelse med Frps partiprogram, kunne ikke nederlag unngås. En jordbruksmelding er ikke noe partiene i Stortinget tar lett på. Avstanden fra Frp til det reelle landbrukspolitiske flertallet er betydelig.

Dale gjorde nok et ærlig forsøk på å orientere seg mot sentrum da han laget jordbruksmeldingen. En jordbruksmelding basert på Frps primærpolitikk ville tross alt sett nokså annerledes ut. Men han kunne ikke bevege seg langt nok til å komme i mål.

Det er klart resultatet må være skuffende for Dale. Men særlig overrasket er han neppe. Han har sett den politiske tegningen lenge.

Neste artikkel

Støre slår seg selv under beltestedet