Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Et takk for sist til Venstre?

Så ble det kjent, Landbruksdirektoratet flyttes til Steinkjer. Det vil si: Deler av direktoratet, nærmere bestemt 30 av over 200 stillinger.

Nationens politiske redaktør Kato Nykvist kommenterer flyttingen av arbeidsplasser i Landbruksdirektoratet. Bildet viser bygget hvor direktoratet i dag holder til i Stortingsgata i Oslo. Fotomontasje: Siri Juell Rasmussen og Martin Jacob Kristoffersen

Det har vært hard kamp om lokaliseringen. I tillegg til trønderne, har kandidater fra Innlandet, Rogaland og Østfold brukt mye tid og ressurser på å overtale landbruksminister Jon Georg Dale om at deres løsning ville være den beste for Landbruks-Norge. Dale lovte opprinnelig at avgjørelsen skulle komme i god før valget, men dette ble åpenbart utsatt. Det er i grunn ikke så overraskende.

Ingen landbruksminister i verden ville bekjentgjort hvem av kandidatene som trakk det lengste kortet rett før et stortingsvalg. Du ville skapt begeistring ett sted, men fortvilelse blant en haug andre.

Det som likevel er pussig, er at kommunene og landbruksmiljøene ved de andre lokalitetene virket svært overbevist om at akkurat de satt med gode kort på hendene. Kan det være slik at alle fikk signaler om at det kunne gå veien, litt sånn for å holde dem varme og i god tro?

Nå som Steinkjer er valgt, vil praten gå i landbruksmiljøet. Er dette takk for sist til Venstre, med nordtrønderen André Skjelstad i spissen, for at partiet hoppet av den øvrige opposisjonen og «reddet» Dale og regjeringen fra blankt nederlag i striden om det siste jordbruksoppgjøret?

Blant sentralt plasserte aktører i Landbruks-Norge som jeg snakket med i vår, var det første spørsmålet de stilte seg om Skjelstad med det uventede krumspringet – i 12. time – dermed hadde sørget for at direktoratet havnet i Steinkjer.

Annonse

Dette er prat og løse spekulasjoner, selvsagt, men spekulasjonene blir ikke mindre av at Steinkjer faktisk gikk av med seieren.

Når dette er sagt, er det vanskelig å være negativ til at direktoratet faktisk flyttes ut. Om noe direktorat skal være egnet for utflytting, må det være et direktorat som forvalter en sterk distriktsnæring som landbruket. Dette er et samfunnsområde der det finnes mennesker med høy kompetanse rundt om i hele landet.

Slik sett burde det være fullt mulig å flytte hele Landbruksdirektoratet ut, ikke bare deler av det.

Neste artikkel

Auka etterspurnad og priskrig på kål