Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Forskningsdager skal by på moro

De årlige forskningsdagene som starter onsdag 21. september skal ha seriøst innhold, men også by på litt moro.

Må være moro: Konferansier Christer Johnsgård. Foto: David Jensen/UiT

Det er budskapet fra Norges UiT, Norges arktiske universitet som inviterer til en rekke arrangementer i likhet med mange andre av landets forskningsinstitusjoner og høgskoler.

Til sammen kan publikum velge mellom over 1000 ulike gratis forskningsarrangementer i september i regi av rundt 200 arrangører over hele landet. Rektor Anne Husebekk ved UiT sier dette til universitetets nettside:

Forskningsdagene

Forskningsdagene er en nasjonal, årlig festival der alle typer forsknings- og kunnskapsbaserte institusjoner inviteres til å vise fram sin virksomhet for allmennheten på nye og spennende måter.

Dagene varer fra 21. september til 1. oktober.

– Forskning kan oppfattes som både mystisk og interessant. Forskningsdagene er med på å gi alle innsyn i noen deler av forskernes verden og er viktig for å avmystifisere og å gi innsikt til alle dem som til daglige ikke er en del av dette.

Skal skape begeistring

Festivalen har som mål å skape begeistring og ikke minst økt forståelse for forskning. Ved hjelp av formidling vises sammenhengen mellom forskning, innovasjon og næringsliv.

Christer Johnsgård, kjent fra Kråkeklubben på NRK, skal være konferansier på Forsker Grand Prix som starter den 20. september på Hålogaland Teater i Tromsø. Konkurransen der forskere, med ulik faglig bakgrunn, på fire minutter skal presentere hva de arbeider med, hvordan de arbeider og hvorfor de driver med den forskningen de gjør.

"Jeg tror folk flest blir overrasket og imponert over forskningen som blir formidlet."

Anne Huseby, rektor ved UiT
Annonse

– Jeg gleder meg veldig til å se hva vi får presentert på scenen. Det er jo tydelig at høyere utdanning blir mer og mer verdsatt i vårt samfunn, og kanskje vil noen i løpet av de neste dagene bli inspirert til å ta høyere utdanning, sier Johnsgård.

Læring for alle

Det finnes også en rekke arrangementer rettet mot barn. Husebekk er ikke i tvil om at barn er svært nysgjerrige og at denne festivalen kan være til stor inspirasjon og interesser både for store og små.

– Jeg tror folk flest blir overrasket og imponert over forskningen som blir formidlet. Jeg håper også at de får innsikt i forskningens kompleksitet og at de kanskje blir bedre i stand til å skille mellom falske og sanne nyheter, sier rektor.

Neste artikkel

Norske insekter slår an i utlandet