Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Willoch: – Sps linje vil skade distriktene

Tidligere Høyre-statsminister Kåre Willoch sier til VG at Senterpartiets motstand mot kommunesammenslåinger kan bevare behov for sentraliserte tjenester.

– Sps politikk betyr i realiteten å bevare behov for sentraliserte tjenester, sier Kåre Willoch til VG. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Den 88 år gamle Høyre-nestoren, som var statsminister fra 1981 til 1986, sier i VG-intervjuet at han ikke er veldig overrasket over valgresultatet.

– Arbeiderpartiets misvisende beskrivelse av samfunnsforholdene og regjeringens resultater, og deres uklare forhold til mulige samarbeidspartnere, medvirket til nesten dramatisk nedgang for Arbeiderpartiet. Kristelig Folkepartis systematiske uklarhet om hvor det egentlig hører hjemme mellom høyresiden og venstresiden i politikken ga det ny fart på veien nedover mot sperregrensen, sier Willoch.

Under årets valg fikk Senterpartiet en oppslutning på 10,3 prosent, noe som er en økning på 4,8 prosent fra forrige stortingsvalg. Willoch sier til VG at han mener resultatet viser at partiet har vært dyktige til å utnytte naturlig uro over nødvendige forandringer.

– Men deres linje mot kommunesammenslåinger vil på lengre sikt bli til skade for distriktene. Mange kommuner er så små at de ikke kan sikre allsidige fagmiljøer. Interkommunalt samarbeid kan hjelpe, men blir for mye avgjort interkommunalt, blir det for vanskelig å få oversikt over hvem som egentlig har ansvar for hva. Og uten sterke fagmiljøer i alle kommuner blir det ikke grunnlag for å overføre flere statlige oppgaver til kommunene. Sps politikk betyr i realiteten å bevare behov for sentraliserte tjenester, sier Willoch.

Annonse

I Intervjuet sier Willoch at han fortsatt ville ha stemt ja til at Norge skulle bli med i EU, og han mener at Norge ikke bør melde seg ut av EØS.

– EØS er ikke uten problemer, men vi hadde hatt større problemer om vi hadde meldt oss ut. Jeg tror ikke Storbritannia kan bli med i dagens EØS. Innvandring var jo en av hovedgrunnene til at de meldte seg ut, og vi har fri arbeidsinnvandring fra EU, sier Willoch.

Neste artikkel

Sp og Bondelaget krever utryddingsplan for villsvin