Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vil ha OL til 
Trondheim 
og Åre i 2026

Idrettstopper vil sende OL-ilden til 
Trondheim og Åre i Sverige. For å spare penger vil de ha svenskene med på laget.

Nye OL-planer: Elevene Espen Persen (t.v) og Gunhild Viljugrein Stølen (til høyre) på Norges Toppidrettsgymnas jubler for OL-forslaget til Arild Strømnes (nr.2 fra venstre) og Thorleif Gunhildrud. Lederne i NTG vil ha OL i Trondheim og Åre i 2026. Foto: Privat

Før skuffelsen har rukket å synke inn etter vrakingen av OL i Oslo, lanserer nå lederne i Norges Toppidrettsgymnas (NTG) en ny OL-kandidat.

Idrettstoppene vil sende OL-ilden til Trondheim i 2026, og de vil ha svenskene med på laget.

Olympiske leker

– Ja, vi mener bestemt at Norge trenger et nytt OL. Vi syntes det var veldig synd da det først ikke ble noe av i Tromsø – og så Oslo. Men vi innser at det toget har gått. Nå må vi se framover mot 2026, sier toppidrettssjef Thorleif Gunhildrud på NTG.

– Ikke for tidlig

Han tror nordmenn fortsatt ønsker et OL, bare ikke med det kostnadsnivået Oslo la opp til – og kravene IOC stiller.

– Vi må tenke annerledes, og synes et samarbeid mellom Trondheim og Åre er en spennende idé. Når to statsbudsjetter deler på kostnadene, blir det et langt rimeligere OL. Åre har vært positive til å ha OL før, så vi tror det er stemning for dette der også, sier Gunhildrud.

NTG-toppene har imidlertid ikke snakket med svenskene om ideen ennå.

– Dette er først og fremst en idé som idrettslederne på NTG har kommet fram til, og som vi vil spinne videre på. Vi som idrettsfolk ønsker aldri å gi opp, sier han.

– Er det ikke litt vel tidlig å foreslå dette rett etter at planene for Oslo-OL ble skrinlagt?

– Jeg tenker heller at vi må smi mens jernet er varmt. Det er nå saken er aktuell. Derfor ville det vært dumt å ikke ta opp dette nå, sier Gunhildrud.

Gjenbruk av anlegg

Arild Strømnes, som er styreleder på NTG og tidligere landslagstrener i langrenn, peker også på at Trondheim høyst sannsynlig vil arrangere VM på ski i 2021.

Det betyr at idrettsanleggene, infrastrukturen og byen allerede vil være rustet til store konkurranser i 2026.

– Det var mye diskusjon om kostnader i forrige runde. Her må vi ha i bakhodet at mye trolig er på plass allerede. Hvis vi i tillegg får med svenskene, så vil det være en ideell kombinasjon, sier han.

Strømnes mener man grovt sett kan fordele idrettsgrenene med ishockey og alpint i Sverige, og nordiske grener i Norge.

Lettere for nordlendingene

Gunhildrud legger til at et OL i Trondheim vil være lettere for nordlendingene å svelge enn et OL i Oslo.

«Når to statsbudsjett deler på kostnadene, blir det et langt 
rimeligere OL.»

Thorleif Gunhildrud, 
toppidrettssjef på NTG
Annonse

– Dette er midt i landet, så da slipper vi rivalisering mellom Nord og Sør. Jeg fikk følelsen av at det var motstand fra nordlendingene mot Oslo-OL fordi de sel ble snytt for lekene. Men de ville jo i utgangspunktet ha OL, så jeg tror de vil være optimistiske til ideen om en middelvei, sier han.

Idrettstoppene mener et OL i Norge og Sverige vil bety enormt mye både for elevene på NTG, trenere og all annen idrettsungdom i landet.

– Vi så virkningene fra Lillehammer, og hva det gjorde med norsk idrett. Målet om å dra seg til OL, hadde en stor effekt på elevene våre. I tillegg ga det hele nasjonen en utrolig selvtillit og optimisme. Vi var stolte av å
være norske, sier Gunhildrud.

– Hvor realistisk er det at dere får gjennomslag?

– Nå var befolkningen delt på midten i spørsmålet om de ville ha OL. Jeg tror likevel dette er noe de fleste ønsker, men at IOC spilte seg ut med uttalelser og måten de har operert med krav og lignende. Det er nok noe de nå vil gjøre noe med, sier han.

Ifølge Gunhildrud og Strømnes må grunnlaget for en OL-suksess i 2026 legges denne og kommende vintre.

– Nå må vi se om det er noen som tenner på det innspillet her. Hvis politikerne blir med, så kan vi ha en prosess rundt hva vi gjør videre, sier Strømnes.

Positive NTG-elever

Elevene Espen Persen (18) og Gunhild 
Viljugrein Stølen (18) ved Norges Toppidrettsgymnas (NTG) sier et OL i 
Trondheim og Åre ville vært en enorm motivasjonsfaktor. De fikk torsdag høre om OL-forslaget til ledelsen på skolen, og kunne ikke vært mer enig i at et svensk/norsk OL i Trondheim og Åre er en spennende idé.

– Det hadde selvfølgelig vært en stor motivasjonsfaktor hvis det ble OL i Trondheim. I 2026 er jeg i den alderen man presterer best som idrettsutøver, sier Espen Persen (18) som går i tredje klasse på langrennslinjen.

Trondheims ordfører Rita Ottervik og eks-ordfører Marvin Wiseth jubler over ideen om OL i Trondheim.

– Jeg synes dette er en spennende tanke. OL hadde vært veldig artig, sier Ottervik.

– Jeg synes dette er en flott tanke, et godt forslag, sier Wiseth, som var OL-general da Trondheim kjempet om å få arrangere OL i 2018.

Wiseth mener nøkkelen for å lykkes med et OL i Trondheim er at idretten sørger for stor enighet innenfor egne rekker.

Neste artikkel

Viktig søkelys på jordvern