Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Vi vil fremme forslag om at Helgesen må fratre sin stilling

Senterpartiet fremmer mistillitsforslag mot klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) på grunn av ulvesaken, melder NRK.

Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum (t.v.) sier at de ikke lenger har tillit til klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) på grunn av ulvesaken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Helgesen har undergravd Stortingets vedtak i ulvesaken. Ulvekonflikten har aldri vært større, så vi kan dessverre ikke lenger si at vi har tillit til ham, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum til NRK etter at Stortinget har avvist Helgesens forslag om å endre naturmangfoldsloven.

– Vi vil fremme forslag om at Helgesen må fratre sin stilling, sier Vedum.

Statsråd Vidar Helgesen har følgende kommentar til mistillitsforslaget:

– Mistillitsforslag fremmes i Stortinget og jeg vil besvare det der, sier han til Nationen.

LES OGSÅ: Helgesens ulveforslag ble stemt ned

– Statsråden er stemt ned

I dag avviste Energi- og miljøkomiteen regjeringens forslag til å løse den betente striden om ulvejakt i lovs form.

– Dette er det første lovforslaget jeg har opplevd der ikke en eneste person i Stortinget vil stemme for, sier komitémedlem Marit Arnstad (Sp) til Nationen.

Sp, Ap og KrF – sammen med regjeringspartiene H og Frp – instruerer derimot klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) til å endre rovviltforskriften for å skyte mer ulv. Helgesen og regjeringen ble bedt eksplisitt om å endre rovviltforskriften slik at hjemmelsgrunnlaget utvides med formuleringene i naturmangfoldslovens paragraf 18 b og c. Ingen av partiene på Stortinget sluttet opp om forslaget om å endre naturmangfoldsloven.

– Statsråden er stemt ned, instruert og satt under administrasjon av Stortinget. Vi må ha en gjennomgang av hvorvidt vi har tillit til statsråden, sa Arnstad til Nationen tidligere onsdag.

Onsdag ettermiddag har Senterpartiet bestemt seg for å be Vidar Helgesen om å fratre sin stilling.

LES OGSÅ: Helgesen skaper kaos

– Useriøst

Annonse

Forslaget støttes ikke av SVs Heikki Eidsvoll Holmås, som er partiets energi-, miljø- og transportpolitiske talsperson. Han mener det må andre grunner til for at det skal være et poeng å fremme mistillitsforslag mot Helgesen.

– Det er mange grunner til å vurdere mistillit mot klima- og miljøminister Vidar Helgesen. Men at han nekter å bryte norsk lov for å drepe ulv, er ikke et av dem, sier Holmås til NTB.

– Ulvepopulistene i Senterpartiet står helt alene om å ville utrydde ulven i Norge. At de mener statsråd Helgesen må gå fordi han følger loven, som Senterpartiet selv var med på å lage, er useriøst, mener han.

Fra Høyres stortingsgruppe var det få reaksjoner på mistillitsforslaget.

– Vi kommenterer ikke et mistillitsforslag før det eventuelt fremmes i Stortinget. Vi ser ikke noe grunnlag for mistillit i denne saken, sier stortingsrepresentant Eirik Milde.

-Direkte kvalmt

De Grønnes Rasmus Hansson kaller forslaget direkte kvalmt og at Sp og Ap klatrer over hverandre i en populistisk velgerjakt.

– Sp har blitt desperate fordi de og Ap har tapt stormløpet mot naturmangfoldsloven i Stortinget. I dag ble det klart at denne står fast. At Sp nå går amok med et mistillitsforslag vil bli et digert politisk svingslag i tomme lufta, sier Hansson.

LES OGSÅ: Arbeiderpartiet vurderer mistillit mot Helgesen

– Tynnslitt tillit

I mars i år vurderte Arbeiderpartiet om de skulle fremme mistillit mot Helgesen.

– Vår tillit til Helgesen er så tynnslitt at den nesten ikke kan bli dårligere. Det gjelder først og fremst hans håndtering av ulvesaken, men det er også flere andre saker hvor han har vist dårlig dømmekraft og hvor han mangler evnen til å levere på oppdrag gitt av Stortinget. På denne bakgrunnen er det naturlig å vurdere om vi vil fremme mistillitsforslag mot ham, sa Aps miljøpolitiske talsperson Terje Aasland til VG.

Neste artikkel

– Pussig svar frå Dale om Kvithamar