Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vedum tar omkamp på Stortinget om Viken

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tar omkamp på Stortinget om Viken. Han mener det bare er et spørsmål om tid før region Viken-prosjektet går i oppløsning.

Leder i Senterpartiet (Sp) Trygve Slagsvold Vedum, her under en muntlig spørretime på Stortinget i vår. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Vedum har allerede varslet at Senterpartiet vil foreslå at Finnmark og Troms fortsetter som selvstendige fylker når Stortinget samles i høst. Nå utvider han kampen mot regionreformen:

– Vi kommer også til å komme med et separat forslag om Viken, sier Vedum til NTB.

Dermed blir også sammenslåingen av Østfold, Buskerud og Akershus tema for nye runder i Stortinget. Sp-lederen mener det er gode muligheter for politisk støtte, selv om regionreformen i sin tid ble banket igjennom av et stortingsflertall.

– Det er bare et spørsmål om tid. Om det skjer i høst eller senere: Viken kommer til å ryke på et eller annet tidspunkt, for det er en så opplagt dårlig løsning, sier Vedum.

Varsler omkamp

Tross motstanden har de påtenkte Viken-fylkene fulgt opp stortingsvedtaket om at de skal slås sammen.

Debatten har imidlertid begynt å rase igjen etter at Finnmarks motstand mot sammenslåing med Troms førte til at kommunalminister Monica Mæland (H) denne uken utsatte prosessen i påvente av nye runder i Stortinget.

Ap, Frp, SV, Sp og MDG i Akershus har sagt at de vil gå sammen for å kreve omkamp om region Viken hvis Finnmark ikke tvinges til sammenslåing med Troms. Partiene utgjør flertallet i fylkestinget.

– Hvis Finnmark får fortsette som eget fylke, så må det gjelde for alle andre også, sier Aps gruppeleder Tonje Brenna i Akershus fylkesting til Aftenposten.

Murring

Også i Østfold har flere politikere tatt til orde for omkamp, blant annet Ap-leder i Sarpsborg Karin Brenden Korneliussen og ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap).

Annonse

Fylkesordfører Ole Haabeth (Ap) i Østfold har imidlertid ikke villet konkludere.

– Det viktige nå er hva regjeringen leverer når det gjelder oppgaver. Det er det hele reformen står og faller på, sier han.

I Buskerud har fylkesordfører Roger Ryberg (Ap) vært klar på at han ikke ønsker omkamp. Kraftig Viken-motstand finnes imidlertid også i dette fylket, noe Sps stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen ga klart uttrykk for i et intervju med Dagsavisen torsdag.

– Jeg vil si det så klart at Viken er med på å ødelegge folkestyret, sa han.

Kan bli pause

Neste møte i fellesnemnda for Viken er 4. september. Der har SVs gruppeleder i Akershus Gjermund Skaar på vegne av sitt eget parti, Sp og Frp fremmet forslag om å sette regionreformen på vent inntil oppdelingen av de nye fylkene er gjort. Det betyr at fylkespolitikerne vil se hva som skjer med Finnmark/Troms først.

Med støtte fra Ap vil forslaget få flertall. Partiet har foreløpig ikke bestemt seg, men SV har tro på at de ender med å si ja.

– Statsråd Mæland må likebehandle fylkene. Hvis regjeringen åpner for frivillighet for Finnmark, må den samme frivilligheten også gjelde for Viken, sier Skaar.

KrF-nøkkel

Veien fra pause til at Viken-sammenslåingen blir stanset, er imidlertid lang. Foreløpig ser alt ut til å avhenge av hvordan vippepartiet KrF vurderer arbeidsoppgavene regjeringen planlegger å gi de nye fylkene etter regionreformen.

Disse vil bli lagt fram 15. oktober, og inntil da har KrF uttalt at de verken vil diskutere et sammenslått Troms-Finnmark eller Østfold/Akershus/Buskerud.

Hva som skal til for å tilfredsstille partiet, vil ikke nestleder Olaug Bollestad si noe om foreløpig. Dette gjentok hun senest i en SMS til VG torsdag.

– Det har jeg sagt: Ekspertutvalget har levert forslag, og nå ligger ballen hos regjeringen som skal velge ut og komme med sak. Det er deres oppgave! skrev hun.

Neste artikkel

Jordvern var aldri tenkt flytta frå stat til nye regionar