Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

SV med fire krav til ny regjering

SV åpner for å gå i regjering med alle partier bortsett fra Høyre og Fremskrittspartiet etter valget neste høst. Forutsetningen er at fire klare krav blir innfridd.

SV-leder Audun Lysbakken vil gå i regjering med alle, bortsett fra partiene til Frp-leder Siv Jensen (bildet) og Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Nestleder Snorre Valen har ledet programkomiteen i SV, som nå er klar med sine forslag til hovedkrav foran valget. Første lovnad er å bidra til å felle dagens regjering.

– SV vil gå i forhandlinger med alle partier som deler vårt ønske om en ny regjering uten Høyre og Fremskrittspartiet, heter det i innstillingen.

Samarbeidsavtale

Programkomiteen slår fast at målet er å inngå i en ny regjering, men SV åpner for å kopiere Venstres og KrFs variant med en samarbeidsavtale.

– Får vi ikke gjennomslag for våre hovedkrav i forhandlinger om å danne regjering eller inngå samarbeidsavtale, vil SV velge opposisjon, anføres det.

Les også: SV vil la folket ta opp saker på Stortinget

I forhandlinger om en ny regjering vil SV sette kampen mot ulikhet og fattigdom øverst på lista.

Annonse

Konkret vil partiet øke barnetrygden, som har stått stille siden 1996. I tillegg skal barnetrygden målrettes for aleneforsørgere og familier med flere barn.

Klima og lærere

Nei til oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen, Senja, Møreblokkene og uåpnede deler på norsk sokkel inngår i krav nummer 2, som omhandler veien til nullutslippssamfunnet.

Mindre klasser og økt lærertetthet gjennom å innføre en forskrift for maks 15 elever per lærer i småskolen og maks 20 elever per lærer fra 5.-10. trinn, er det tredje hovedkravet.

Den fjerde forutsetningen for SV-støtte til ny regjering er profittfri velferd.

– SV vil stoppe kommersielle eieres muligheter til å ta ut profitt fra velferdstjenester, heter det i innstillingen som skal til landsstyrebehandling i januar og endelig avgjøres på landsmøtet i mars. (©NTB)

Neste artikkel

EU kaver i Middelhavet