Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sp-skepsis til at MDG-politiker skal lede rovviltnemnd

MDG-politiker Øyvind Solum er valgt til leder for rovviltnemnda i Oslo, Akershus og Østfold. – Svært overraskende, mener stortingskandidat Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Senterpartiets førstekandidat til stortingsvalget i Akershus, Sigbjørn Gjelsvik, håper ikke at Solum legger seg på klimaminister Helgesens linje. Foto: Ragne Lysaker / Senterpartiet

– Det er første gang Miljøpartiet De Grønne (MDG) har lederen i en av de regionale rovviltnemndene, sier den nyvalgte lederen Øyvind Solum til NRK.

Han er fylkestingsrepresentant for MDG i Akershus, kommunestyrerepresentant på Nesodden og partiets 3.-kandidat fra Akershus i stortingsvalget til høsten.

Som leder av rovviltnemnda håper Solum å bidra til at «rovviltpolitikken blir i tråd med internasjonale konvensjoner og Naturmangfoldloven».

– I fjor kjempet jeg for å hindre vedtaket om at det skulle skytes en stor andel av ulvestammen. Nå har statsråd Vidar Helgesen kommet til noenlunde samme vurdering som meg, og stoppet størstedelen av den planlagte ulvejakten, kommenterer Solum til NTB

LES OGSÅ: Nemndene trolig tilbake

– Ikke kamparena for MDG-politikk

Senterpartiets førstekandidat til stortingsvalget i Akershus Sigbjørn Gjelsvik håper imidlertid ikke at Solum legger seg på klimaminister Helgesens linje.

– Jeg håper vi skal slippe en tilsvarende motarbeidelse av Stortingets vedtak fra den regionale rovviltnemnda i vårt område, som vi over lengre tid har sett fra statsråd Helgesen og regjeringens side. Rovviltnemndene skal ikke være en kamparena for MDG-politikk, men et organ for gjennomføring av Stortingsflertallets vilje, sier Gjelsvik.

Han synes utnevnelsen av MDG-politikeren «er svært overraskende og ikke egnet til å redusere konfliktnivået om ulv».

Annonse

– En av de viktigste utfordringene i norsk rovviltforvaltning nå er å redusere konfliktnivået og forvalte ulv i Norge i tråd med Stortingets bestandsmål. Det innebærer at det må tas ut flere ulv. Dette er noe MDG aktivt har kjempet mot – også etter Stortinget fattet sitt vedtak, påpeker Gjelsvik.

Solum ber om avklaring på om Solum kommer til å følge bestandsmålet Stortinget har vedtatt.

LES OGSÅ: Innlandet vil trolig nekte å utnevne nye rovviltnemnder

– Spent

Nestleder i Sp Marit Arnstad understreker også at Senterpartiet håper at Solum holder seg til Stortingets vedtak og Rovviltforskriften i sitt nye lederverv.

– Det er jeg spent på om han er villig til å forholde seg til. Er man over Stortingets bestandsmål må man ta ut dyr, og da må lederen av rovviltnemnda være villig til det, sier Arnstad til Dagbladet.

Overfor avisen svarer Solum følgende på hva han tror Senterparti-folk tenker om at han skal lede Rovviltnemnda:

– Det kan hende at noen rynker på nesa over dette. Men vi har et flerpartisystem, og det er viktig at man har folk fra flere partier i nemnder og i lederverv. Jeg må også forholde meg til det nemnda bestemmer

Neste artikkel

Ap og Sp må forholde seg til fakta