Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Solberg sår tvil om ulveforliket kan gjennomføres

Erna Solberg sier det kan være tvilsomt om ulveforliket på Stortinget virkelig kan gjennomføres på den måten Ap, Høyre, Frp og KrF krever.

Statsminister Erna Solberg mener det kan bli vanskelig å gjennomføre ulveforliket slik forlikspartiene krever. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det vedtaket vi alle hadde håpet skulle skape ro, har vist seg vanskelig å gjennomføre, slik det ligger an nå, sier Solberg til VG.

Så sent som onsdag forsøkte klimaminister Vidar Helgesen å roe ned gemyttene i den knallharde ulvedebatten i et møte med de parlamentariske lederne i partiene bak ulveforliket på Stortinget.

De fire partiene ble i mai i fjor enige om et bestandsmål på fire til seks ynglinger per år, hvorav tre skal være helnorske. Ifølge Miljødirektoratet er det mellom 63 og 67 ulver i Norge i dag. Det skapte rabalder, ikke minst i Hedmark Høyre, da regjeringen før jul besluttet å bare tillate felling av 15 av 47 ulv som rovviltnemndene ville ta ut. Ingen av ulvene som kan felles, hører til i ulvesonen.

Solberg sier partiene bak ulveforliket må forstå at regjeringens handlingsrom er begrenset:

Annonse

– Alle må ta inn over seg at dette må skje innenfor norsk lov. Det jobber vi med nå – å finne grunnlag for at forliket vi har avtale om, ikke skal stå i strid med lovene som vi har, og med internasjonale forpliktelser, sier Solberg til VG.

Hun sier skadepotensialet derfor må kartlegges mer nøyaktig.

– Det er ikke klarlagt nå, i en situasjon hvor vi har flere dyr. Jeg har stor forståelse for det som skjer i Hedmark, at det blir for mye, og at de tar for stor belastning i forhold til storsamfunnet, sier statsministeren. (©NTB)

Neste artikkel

Skadefellingstillatelse på ulv i Østerdalen