Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Solberg erkjenner trøblete høst

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg erkjenner at den politiske høsten har vært vanskelig.

Erna Solberg erkjenner at den politiske høsten har vært vanskelig. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Dette er en krevende høst. Høsten før et stortingsvalg kommer alltid til å være krevende, sa Solberg i sin tale til partiets sentralstyre mandag.

I tillegg til utfordringer internasjonalt og i norsk økonomi viste hun til den kommende valgkampen. Den har bidratt til å skape «sterk anspenthet» i de politiske partiene, som hun uttrykte det

Solberg la til at alle de fire partiene «legger seg i selen» for å sikre landet et budsjett i en vanskelig økonomisk situasjon.

Forsvarsplan

Etter en kort innledning om den borgerlige budsjettbataljen som ennå pågår for fullt, gikk Solberg over til å snakke om langtidsplanen for Forsvaret.

– Aldri har en større andel av stortingsrepresentantene stemt for en langtidsplan enn denne, sa Solberg, som riktignok måtte ha med seg erkefienden Arbeiderpartiet for å sikre flertall for planen, mens budsjettkonsekvensene etter store anstrengelser ble gjort opp med samarbeidspartiene KrF og Venstre.

Les også: Budsjettforhandlingene ikke i mål innen fristen

Hun beskrev et mer sammensatt sikkerhetspolitisk bilde der hybrid krigføring og trusler i det digitale rom spiller en større rolle enn før.

– Skal vi møte disse truslene på en effektiv måte, må vi samordne innsatsen vår på en rekke samfunnsområder, sa statsministeren, og viste spesielt til samarbeidet mellom Forsvaret og politiet.

Trump

At Donald Trump ble valgt til president like etter at stortingsflertallet fant sammen om forsvarsplanen, brakte spørsmålet på bane om den allerede er utgått på dato.

– Trump har invitert til et bredt samarbeid og gitt uttrykk for at man må stå sammen. Et sterkt NATO er både i vår og i USAs interesse, sa Solberg.

Annonse

Les også: Kan vi få en norsk Trump?

Hun la til at Norge gjennom skiftende tider og med ulike presidenter har prioritert samarbeidet med USA.

– Dette vil vi fortsette med. Regjeringen vil arbeide strategisk opp mot det nye teamet. Men det er altså heller ikke slik at langtidsplanen gjør oss mer avhengig av NATO og alliert hjelp, framholdt hun.

Andøya

Å legge ned flystasjonen på Andøya var noe av det absolutt vanskeligste i langtidsplanen, sa statsministeren.

– Det har vært tøft fordi det vil ramme et lokalsamfunn, og det har vært særlig tøft for Høyre, fordi Andøy alltid har vært en viktig kommune for oss, sa Solberg.

Les også: Senterpartiet skuffet over forsvarsavtalene

Ordfører Jonni Solsvik er Høyre-mann og satt lenge i partiets sentralstyre. Men i denne saken konkluderte regjeringen på tvers av hans krav.

– Vi kan ikke lenger ha baser som kun fungerer i fredstid. Derfor har vi valgt å samle kampfly og overvåkingsfly på Evenes, der det vil være luftvern, sa Solberg, som gjentok løftene om ekstratiltak til nye arbeidsplasser i kommunen.

Neste artikkel

– EØS-avtalen er det beste vi har for å beskytte oss når Trump går til full handelskrig