Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Skuffelse for valgets vinner

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum under partilederdebatten på Stortinget natt til tirsdag. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Da valgprognosen viste brakvalg for Senterpartiet, ble det dørgende stille på partiets valgvake. For prognosen viste også fortsatt borgerlig flertall.

Det må være ekstremt skuffende for et så maktorientert parti som Sp å nesten doble oppslutningen, men ikke få uttelling for det i form av regjeringsmakt. For å ta et konkret eksempel: Senterpartiet fikk 73 prosent av stemmene i Andøy. Men det hjelper lite, når partiets muligheter til å omstøte vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon ser ut til å være minimale.

Senterpartiet gjorde et godt valg. SV gjorde et godt valg. Men det rødgrønne alternativet snublet på målstreken med Arbeiderpartiets tilbakegang.

Slik situasjonen var i natt, synes det klart at Erna Solberg fortsetter som statsminister. Men Solbergs andre regjering vil stå langt svakere enn Solbergs første, dersom de siste prognosene slår til. Nå er hun, og makker Siv Jensen i Frp, avhengig av støtte fra både KrF og Venstre for å mønstre flertall i Stortinget.

LES OGSÅ: Vedum feiret som valgets vinner

Det utgjør en stor forskjell sammenlignet med perioden vi har lagt bak oss. Da var det nok for regjeringen å få med seg ett av støttepartiene.

I tillegg må Solberg og Jensen påregne å møte mer motstand fra de to samarbeidspartiene. Både Venstre og KrF har sett sperregrensa i hvitøyet denne kvelden. Samarbeidsavtalen har ikke vært noe lykkekort for disse partiene. KrF har for lengst avklart at det ikke er aktuelt med noen ny samarbeidsavtale med regjeringen.

En av de tingene regjeringen kan notere seg med en gang, er at den vil få langt mindre handlingsrom i landbruks- og distriktspolitikken. Som vi husker under jordbruksoppgjøret i vår, gikk KrF sammen med den øvrige opposisjonen inn for at landbruket skulle få minst samme kronetillegg som andre grupper. Om ikke Venstre den gang hadde brutt med opposisjonen i 12. time, hadde regjeringen blitt påført et veritabelt nederlag.

Annonse

Nå er ikke Venstre lenger i posisjon til å gi regjeringen håndsrekninger i jordbruksoppgjøret.

I tillegg er det grunn til å tro at KrF vil kjøre en tøffere linje mot regjeringen etter dette valget. Det nære samarbeidet med en regjering som fører frisk Frp-politikk førte til en nær døden-opplevelse for KrF i dette valget. KrF må simpelthen markere større avstand til Solberg II-regjeringen om den skal ha håp om å snu den negative trenden. At innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs jobb henger i en tynn tråd, er ingen dristig påstand.

LES OGSÅ: I disse fylkene går Senterpartiet fram

KrF-leder Knut Arild Hareide har kommet med litt motstridende signaler i løpet av denne valgkampen, men har i alle fall presisert at han ikke vil frede en Solberg-regjering i fire år. Det betyr at KrF er rede til å felle regjeringen, dersom den politiske situasjonen tilsier det.

I den forbindelse er det verd å merke seg at KrF, sammen med Ap, Sp og SV, kan danne rent flertall – uten støtte fra verken MDG eller Rødt. KrF er neppe klar til å ta et sprang over til den andre siden nå, men om det borgerlige samarbeidet går fullstendig i stå, vil denne muligheten kunne danne grunnlag for en annen regjering i løpet av perioden. At denne muligheten i det hele tatt eksisterer, utgjør i seg selv en trussel som Solberg må ta hensyn til.

En annen usikker faktor er Frp. Hva skjer når Frp etter alt å dømme vil oppleve at det blir mindre rom for å føre Frp-politikk? Hvor godt tåler dette partiet motstand? Frp er tross alt et protestparti i marg og sjel. Vil grasrota ha tålmodighet til å se på at stadige nederlag tårner seg opp for partiet?

Om skuffelsen er stor i Sp og de andre partiene i den rødgrønne alliansen, kan de trøste med at regjeringen Solberg ikke går noen lett tid i møte.

Neste artikkel

EU - løsning for alle utfordringer?