Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Skogeiere trekker seg fra rovviltutvalg

Norskog trekker seg fra kontaktutvalget for rovviltforvaltning i protest mot regjeringens ulvevedtak. Skogeierforbundet vurderer å gjøre det samme.

Norskog trekker seg fra Sentralt kontaktutvalg for rovdyrforvaltning. Her er administrerende direktør Arne Rørå. Arkivfoto: Siri Juell Rasmussen

– Departementets egen tolkning av skadepotensial og juridisk handlingsrom går på tvers av Stortingets vedtak og de faglige råd som er gitt. Dette innebærer at Sentralt kontaktutvalg for rovdyrforvaltning er vesentlig svekket som formelt organ, heter det i en pressemelding fra organisasjonen.

Norskog representerer skogeiere som står for 15 prosent av den totale avvirkningen av skog i Norge.

Illusjon

Reaksjonen er skarp på klima- og miljøminister Vidar Helgesens beslutning om å si nei til lisensfelling av 32 ulv i ulvesonen, som de regionale rovviltnemndene ville skyte.

Les også: Norskog-styreleder ber om lovendring etter kutt i ulvekvoter

– Klima- og miljødepartementet hevder med dette en faglig suverenitet i rovdyrspørsmål som etter vårt syn utfordrer Stortinget. Norskog ønsker ikke å ha roller som kan gi en illusjon av medbestemmelse i et system der man i realiteten er satt på sidelinjen, framholder organisasjonen.

Kan følge etter

Annonse

Norges Skogeierforbund som er den suverent største av de to organisasjonene, vurderer å følge lillebrors eksempel.

– Helgesen setter Stortingets vedtak til side, legger til grunn en snever forståelse av Bern-konvensjonen og avvikler i praksis norsk rovdyrpolitikk slik vi kjenner den i dag, sier Skogeierforbundets administrerende direktør Erik Lahnstein til NTB.

Han sier forbundet vil avvente utfallet av møtet som Helgesen har planlagt med partiene i rovdyrforliket 4. januar.

– Vi har også avtalt et møte med departementet 6. januar, som vi vil avholde først. Men vi forstår godt – og deler – Norskogs frustrasjon, sier han.

Neste artikkel

Noreg treng bussen