Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Senterpartiet har de mest lojale velgerne

Hele 32 prosent av velgerne skiftet parti ved stortingsvalget i høst. Venstre har de minst lojale velgerne og Senterpartiet de mest lojale.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum hadde de mest lojale velgerne under årets stortingsvalg. Foto: Siri Juel Rasmussen

Senterpartiet beholdt 86 prosent av velgerne de hadde i 2013. Det viser de foreløpige tallene fra velgerundersøkelsen som Statistisk sentralbyrå (SSB) og Institutt for samfunnsforskning har gjennomført.

Dermed har Senterpartiet de mest lojale velgerne, fulgt av Rødt som beholdt 84 prosent av sine velgere.

– Dette er fantastiske tall for oss. Vi jobber hver dag med å fortjene tilliten til velgerne, og er veldig ydmyke etter det gode resultatet ved valget, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum til Nationen.

– Har vært tydelige

Under valget i høst fikk Senterpartiet 10,3 prosent av stemmene. Det vil si at partiet økte oppslutningen med 4,8 prosent etter at de havnet i opposisjon etter valget i 2014.

– Jeg tror mye henger sammen med at vi som parti har vært tydelige på politikk, og at vi ikke bruker så mye tid på spillet. Folk skal vite hva vi mener og kunne stole på Senterpartiet. At vi gjennom disse årene har vært tydelige på at folk vet best lokalt og dermed har sagt nei til tvangssammenslåing av fylker og regioner, at vi har stått opp for norsk mat og vår innsats for å styrke forsvaret har nok preget disse tallene, sier Vedum.

• Les også: Slik blir Sps nye stortingsgruppe

– Opplever dere at det er lettere å få saker på dagsorden som opposisjonsparti enn da dere satt i regjering med et stort Ap?

– Jeg tror ikke dette handler så mye om hvem vi vil samarbeide med eller hvem som styrer, det handler om politikk og at vi har vært tydelige på hva vi mener ovenfor velgerne. Det skal vi fortsette med.

Mistet 100.000 velgere

Annonse

Også Høyres velgere er lojale, partiet beholdt 70 prosent av sine velgere, mens for Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet er tallet for begge partier 67 prosent. KrF beholdt 64 prosent og SV 60 prosent av sine velgere sammenlignet med forrige stortingsvalg.

– Ap har mistet 63.000 velgere til Senterpartiet og 40.000 velgere til SV. Det er ikke så overraskende gitt valgresultatet, men likevel de to største velgervandringene ved dette valget, sier Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til VG.

• Les også: Sp-ordfører åpner for å droppe Ap-allianse

I den andre enden av skalaen på velgerlojalitet ligger Venstre. De fikk en oppslutning på 4,4 prosent ved valget i høst, beholdt bare 34 prosent av velgerne fra fire år tidligere, viser foreløpige tall. For Miljøpartiet De Grønne var andelen 44 prosent. Disse to partiene hadde i særklasse de minst lojale velgerne.

Velgervandringer mellom partier som ideologisk ligger nær hverandre, er hyppigere enn vandringer på tvers av «blokkene», skriver SSB.

Blokkvalget

Rødt og Arbeiderpartiet utveksler da også flest velgere med partier på rødgrønn side, mens Høyre og Fremskrittspartiet utveksler flest med partier på borgerlig side. SV og MDG taper begge stemmer til Rødt, men vinner samtidig stemmer fra Venstre.

SV og Sp vinner imidlertid stemmer fra begge sider, mens KrF taper til begge.

Neste artikkel

Noreg treng bussen